: Δείτε αναλυτικά τα καθώς επίσης και τα Νηπιαγωγεία τη Δευτέρα, 11/1  – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα προστασίας στο

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου.

«Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας.

«Γνωρίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα» επισήμανε.

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην Αττική. Παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ξέρουμε ότι η πανδημία θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα», πρόσθεσε.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας», συνέχισε και υπογράμμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα (11/01) .

Όπως σημείωσε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

«Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται περιοδικά, με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Ακόμη κι όταν τα ήταν κλειστά, κατά τον Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση υψηλότερη σε σχέση με όταν τα ήταν ανοικτά. Επιβεβαιώνεται ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον», πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Δεν εισηγηθήκαμε άνοιγμα στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανησυχούμε για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Κάθε εισήγησή μας γίνεται με πολλή προσοχή», είπε.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δημοτικών και νηπιαγωγείων μπορούν να υποβάλλονται σε μέσω της .

O κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην και στην παράταση αναστολής του click away, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, στον αντίποδα πρόκριναν το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ειδικοί θέλουν να γίνει βήμα-βήμα η άρση του lockdown στη χώρα, ώστε να εκτιμάται η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο σε καθένα από αυτά τα βήματα.

Πιο αναλυτικά:

«Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

1): Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία. Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

2)Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα στούντιο αισθητικής.

3)Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4)Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία

5)Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6)Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα

7)Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισογύρισμα».