: Τη Δευτέρα, συζητήθηκε στη Βουλή, επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κου Γιάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας για τα ειδικά σχολεία. Δείτε στο ipaidia.gr τι είπαν για και .

Ο κ. Δελής αναφερόμενος στη λειτουργία των κατά την τοποθέτησή του είπε πως: «Η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κρατήσει ανοιχτά τα ειδικά , αλλά χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίσει εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια και των μαθητών αυτών που έχουν βεβαίως αυξημένες ανάγκες, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Θέλουμε ανοιχτά τα ειδικά , όπως ανοιχτά θέλουμε και τα γενικά , όπως ανοιχτά θέλουμε και τα πανεπιστήμια, που εδώ και έναν χρόνο η Κυβέρνησή σας επιμένει να τα κρατάει κλειστά, με την αναγκαία πάντα τήρηση των υγειονομικών προϋποθέσεων που και πρέπει και μπορούν ασφαλώς να τηρηθούν. Γι’ αυτό και σας ρωτάμε τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε εσείς και η Κυβέρνησή σας, έτσι ώστε κατ’ αρχήν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι μαθητές αυτών των σχολείων».

Στους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω των ΣΜΕΑΕ Σ’ αυτές τις σχολικές μονάδες, το Υπουργείο μας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού, προέκρινε την ένταξη στο πρόγραμμα της τρέχουσας εμβολιαστικής περιόδου των εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και των μαθητών ηλικίας 16 ετών και άνω, εννοείται με τη συναίνεση γονέων και κηδεμόνων. Σχετική εγκύκλιος απεστάλη ήδη στις σχολικές μονάδες.

Στις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά τις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, τον Μάρτιο του 2020 πραγματοποιήθηκαν χιλίων σαράντα μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των 1 ΕΑ/2019 και 2ΕΑ/2019 του .

Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που η απαίτηση ετών για την παροχή ειδικής εκπαίδευσης και αγωγής από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς έλαβε σάρκα και οστά από την Κυβέρνησή μας! Για το νέο σχολικό έτος 2020-2021 και σε συνέχεια των διορισμών που σας ανέφερα, το Υπουργείο επιδιώκοντας την καλύτερη και τη μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού έχει προσλάβει έξι χιλιάδες οκτακόσιους εννέα αναπληρωτές-μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Δυστυχώς οι οριστικοί περιελάμβαναν εγγεγραμμένους που δεν υπέβαλαν αιτήσεις αναπληρωτών. Γι’ αυτό εξετάζουμε επισταμένως νόμιμους τρόπους κάλυψης των θέσεων αυτών από ειδικούς που θα παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες, ιδιαίτερα στον κλάδο εξειδικευμένης ειδικής εκπαίδευσης και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021.