: Τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες

 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19.

Έτσι,  ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα που αφορούν ανηλίκους 0-17 χρόνων.

Η παράθεση των στοιχείων από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνει την αύξηση, όχι μόνο τη ραγδαία των τελευταίων ημερών, αλλά τη διαρκή, συνεχή αύξηση των στους ανηλίκους τους θερινούς μήνες. Πλέον τα κρούσματα σε ανηλίκους αποτελούν το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων.

Από τις 6 Αυγούστου μέχρι και χθες, έχουν καταγραφεί 18.682 μολύνσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο απολογισμός χθες ήταν 73.083 διαγνώσεις κορωνοϊού σε μωρά, παιδιά και εφήβους καθόλο το διάστημα της επιδημίας. Δηλαδή το 1/4 των κρουσμάτων κορωνοϊού στους ανηλίκους στη χώρα μας καταγράφηκε μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου τα θετικά κρούσματα σε ανηλίκους ήταν 38.590 (ποσοστό 9,1% επί του συνόλου των κρουσμάτων). Η αύξηση που σημειώθηκε στις μολύνσεις του συγκεκριμένου πληθυσμού κατά τους δύο θερινούς μήνες αγγίζει το 90%, γεννώντας μόνο προβληματισμό για το τι θα συμβεί και πως θα κυμανθεί ο ρυθμός μετάδοσης από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά με τους μαθητές να μοιράζονται τη σχολική καθημερινότητα εντός κι εκτός αιθουσών.

Η «επέλαση» της κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα θεωρείται δεδομένη στις σχολικές μονάδες, με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του συχνού testing να ελπίζεται ότι θα αποτελέσει ανάχωμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν παύουν να επαναλαμβάνουν την αξία του και να ζητούν από τους γονείς να τα παιδιά τους, εκφράζοντας βάσιμους φόβους ότι χωρίς τείχος ανοσίας γύρω από τις σχολικές μονάδες η εφετινή χρονιά θα εγκυμονεί πολλές δυσκολίες και ανατροπές για τους μαθητές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικαλέστηκε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα καθώς και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας συστήνεται για τέσσερις λόγους:

1. Για την ατομική προστασία των εφήβων, για τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και την ψυχική τους υγεία.

2. Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

3. Για τη μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.

4. Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ