Δείτε πόσο κινδυνεύετε από γρίπη, κρυολόγημα ή πνευμονία ανάλογα με τις ώρες που κοιμάστε

Ο ύπνος επηρεάζει τη διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειάς μας μέσα στην ημέρα, ακόμη και την όρεξή μας.

bigstock Getting Enough Sleep 105437354

Η μελέτη –μία από τις μεγαλύτερες του είδους της– επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα που έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με την κακή σωματική υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τη Σίντι Λέουνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 22.000 ανθρώπους.

Ο ύπνος για πέντε ή και λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο το βράδυ συσχετίστηκε με 28% περισσότερες πιθανότητες κρυολογήματος και με 82% περισσότερες πιθανότητες για γρίπη, πνευμονία ή κάποια λοίμωξη στο αφτί, συγκριτικά με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών, δηλαδή τη διάρκεια που συνιστούν οι ειδικοί.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν κάποια διαταραχή του ύπνου και είχαν επισκεφθεί γιατρό για να αναφέρουν σχετικά προβλήματα ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν αρρωστήσει από ίωση ή κάποια άλλη λοίμωξη.

Τα νέα ευρήματα δεν υπέδειξαν κάποια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις πολλές ώρες ύπνου (9 ή και περισσότερες) και τον κίνδυνο κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη να εξετάζεται σε κλινικό πλαίσιο ο ύπνος ως παράμετρος αξιολόγησης της υγείας, αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Πηγή κειμένου:

Onmed

ip[
Exit mobile version