: Πιθανή αύξηση των διασωληνωμένων με κορωνοϊό και των νεκρών διαβλέπει τις επόμενες πέντε με δέκα μέρες ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, ύστερα από δύο μήνες αργής αλλά σταθερής μείωσης.

Όπως εξηγεί στο iefimerida, η μέση ημερήσια μείωση των θανάτων τις τελευταίες 50 μέρες ήταν 2,2. Τις τελευταίες 10 μέρες ήταν 1,0 και τις τελευταίες 5 μέρες 0,6. Η αντίστοιχη μείωση στους διασωληνωμένους ήταν 6,44/3,1/2,4. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η καμπύλη των θανάτων αναμένεται να αντιστραφεί από πτωτική σε ανοδική σε πέντε περίπου μέρες και των διασωληνωμένων σε δέκα περίπου μέρες.

Δυσμενείς παράγοντες οι γιορτές, το και λιανικού εμπορίου και οι μεταλλάξεις

«Η δυσμενής αυτή πρόβλεψη οφείλεται στην αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος κατά τη διάρκεια των εορτών, στο μέτρο που ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών αντανακλά την έκταση της επιδημίας πριν από 20 – 30 μέρες. Από την άλλη όμως, σ’ αυτά τα δεδομένα δεν συνυπολογίζονται η αρνητική επίδραση από τη διασπορά του νέου και πιο μολυσματικού στελέχους στη χώρα μας, αλλά ούτε και η πιθανολογούμενη θετική δράση της κολχικίνης, που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα για τη μείωση των βαριά νοσούντων και των διασωληνωμένων, τονίζει ο κ. Τούντας.

Πώς εξηγούνται τα όνειρα της καραντίνας

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, το και του λιανεμπορίου θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα σ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, καθιστώντας πολύ πιθανή την περιοδική αυστηροποίηση των μέτρων μέχρι να αρχίσει να αποδίδει η ενεργητική ανοσία με τους εμβολιασμούς.

Σημειώνεται ότι στις 28/11/20 καταγράφηκε ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός θανάτων (121) του δεύτερου κύματος και στις 3/12/20 ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός διασωληνωμένων (622). Την Κυριακή 24/1/21 οι θάνατοι ήταν 24 και οι διασωληνωμένοι 288.
Η αξιολόγηση της επιδημίας πρέπει να στηρίζεται στον ρυθμό αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων

«Οι σημαντικές αυτές μειώσεις αποτελούν αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη του δεύτερου κύματος στη χώρα μας. Ωστόσο, η αξιολόγηση της δυναμικής κάθε επιδημικού κύματος πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στον ρυθμό αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι πιο αξιόπιστοι δείκτες είναι οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Και αυτό, γιατί ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων, και επομένως και οι δείκτες μολυσματικότητας και θετικότητας που εξαρτώνται απ’ αυτά, καθορίζονται από τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων, τις περιοχές όπου διενεργούνται αυτές, τη σύνθεση του εκάστοτε εξεταζόμενου πληθυσμού, καταλήγει.