: Σήμερα θα ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση για στις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου να «ενσωματωθούν» και τα επιδημιολογικά στοιχεία από την επιστροφή των εκδρομέων που σε μεγάλο ποσοστό ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τελικά στις 14η Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν να υπάρξει μια εβδομάδα αδράνειας προκειμένου να εκδηλωθούν οι όποιες περιπτώσεις κρουσμάτων.

«Η δική μου άποψη είναι ότι είτε τα ανοίξουν στις 7, στις 14 ή στις 21 πρέπει να είναι προσαρμοσμένα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Το σημαντικό είναι να είναι έτοιμα τα » δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον .

Το πρώτο διάστημα της επανέναρξης των σχολείων το βάρος αναμένεται να πέσει στα παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ δημοτικού με τον κ. Λαζανά να επισημαίνει ότι στις κατηγορίες αυτές «θα γίνει ιδιαίτερη εκπαίδευση» στη χρήση , στο πώς τηρούνται αποστάσεις και μέτρα ατομικής υγιεινής. «Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν εύκολα το βλέπω στο νοσοκομείο που εργάζομαι» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων – μέχρι, δηλαδή, τις 14 Σεπτεμβρίου – είναι απαραίτητο για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και για τον λόγο αυτό το έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν μέχρι και σήμερα από τις διακοπές.

Η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στις 16:00. Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι μαθητές και διδάσκοντες θα επιστρέψουν στα σχολεία συνοδεία αντισηπτικών και φορώντας υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς η χρήση της θα γίνεται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Στα διαλείμματα, που θα γίνονται πλέον ανά ομάδες και όχι όλες οι τάξεις ταυτόχρονα, καθώς και στο μάθημα της γυμναστικής, δεν προβλέπεται η χρήση της μάσκας.

Υποχρεωτική θα είναι η για τους εκπαιδευτικούς και για οδηγούς, συνοδούς, μαθητές μέσα στα σχολικά λεωφορεία, καθώς και κατά την περίοδο προσαρμογής των προνηπίων από τον συνοδό/γονέα του παιδιού. Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας θα εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες θα είναι και η λειτουργία των σχολικών κυλικείων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Για παράδειγμα, οι μαθητές θα παραγγέλνουν το πρωί πριν από την έναρξη του μαθήματος τι θέλουν να φάνε στο διάλειμμα, ενώ θα γίνει και ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού μπουκαλιού με νερό.

Ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο Mega αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

«Σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικός όγκος εκδρομέων που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα, νομίζω ότι κρίνεται καλύτερη ημερομηνία η 14η Σεπτεμβρίου για την έναρξη των σχολείων», σημείωσε ο κ. Γώγος.

«Τα νέα ήταν καλά τις τελευταίες 2-3 ημέρες. Θα δούμε αυτή τη βδομάδα πώς πάει. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, όπου σε βιομηχανία τροφίμων βρέθηκαν αρκετά θετικά δείγματα, τα οποία σε δεύτερο έλεγχο αποδείχτηκαν αρνητικά, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Δεν το γνωρίζω το θέμα, δεν μας απασχόλησε αυτή τη στιγμή στην επιτροπή. Υπάρχει πιθανότητα ψευδών θετικών ή αρνητικών τεστ κορωνοϊού. Στην περίπτωση που είναι πολλά τα λάθος αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο εργαστήριο».

 

Για το άνοιγμα των σχολείων, τη γρίπη και τον κορονοϊό μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στο OPEN.Με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική το τελευταίο 24ωρο να είναι πάνω από 100 και τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στους νέους, προκειμένου να αποφεύγουν τις επαφές τους με τις ευπαθείς ομάδες αλλά και να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις, καθώς θεωρούνται «σιωπηλοί φορείς», τα ερωτήματα που παραμένουν γύρω από τον κορονοϊό είναι τα εξής:

Διανύουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας
Κατά πόσο ο κορονοϊός σε συνδυασμό με τη γρίπη μας κάνει να κινδυνεύουμε περισσότερο
Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία

Γι’ αυτά και περισσότερα ακόμη γύρω από τον κορονοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τη Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και αν το άνοιγμά τους θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σύψας απέφυγε να δώσει την ημερομηνία έναρξης των σχολείων. Ωστόσο, δήλωσε: «Στην επιτροπή ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και επίσης, το ποσοστό των εκδρομέων, οι οποίοι γύρισαν από τις θερινές τους διακοπές στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ερωτηθείς αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σύψας επέμεινε: «Στην επιτροπή εισηγήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και ελήφθησαν οι αποφάσεις με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα».

Ο κ. Σύψας, πάντως, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε δηλώσει ανοιχτά τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, δεν θέλησε να αναφερθεί καθόλου στην ημερομηνία που πρότειναν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων. Στάθηκε, όμως, στο ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν ξανά τον χειμώνα, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επιδημιολογία του ιού. Για παράδειγμα, ο ιός ήρθε και χτύπησε μέσα στο καλοκαίρι ενώ δεν το περιμέναμε. Επομένως, δεν ξέρουμε τι θα κάνει τον χειμώνα.

Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, τότε θα χρειαστεί – για κάποια στιγμή – να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάρουμε. Πρώτα, δηλαδή, θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή η εστίαση, η διασκέδαση και οτιδήποτε άλλο και τελευταία θα κλείσουν τα σχολεία. Για τα σχολεία θα κάνουμε πάση θυσία ό,τι είναι δυνατόν να τα κρατήσουμε ανοιχτά, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να μετατρέψουμε τη λειτουργία τους σε μέρα παρά μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος ξεκαθαρίζει ότι δεν διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού, παρά τα χιλιάδες κρούσματα. «Είναι μία επανάκαμψη της επιδημίας αλλά δεν πιέστηκε το σύστημα. Δεν είχαμε πολλές διασωληνώσεις, δεν είχαμε πολλές νοσηλείες. Αρα είχαμε μια επανάκαμψη του ιού και όχι ένα επίσημο δεύτερο κύμα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μια επιδημία με πολλαπλάσια δύναμη. Νομίζω, το σωστό και σαν πολιτεία και σαν κοινωνία είναι να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Μακάρι, όμως να έρθει το καλύτερο σενάριο και να έχουμε μια πολύ ήπια επιδημία το χειμώνα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Σύψας για την πανδημία του κορονοϊού. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα του κορονοϊού και της γρίπης, έτσι όταν κάποιος πηγαίνει στον γιατρό θα κάνει εξετάσεις και για τη γρίπη αλλά και για τον κορονοϊό.