– ΟΔΗΓΟΣ με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν .

Τονίζεται ότι το παράλληλο μηχανογραφικό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στα ΙΕΚ, επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια καλή επιλογή για τους νέους, που επιθυμούν να λάβουν μια επαγγελματική κατάρτιση και σύντομα να μπουν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ. Άλλωστε οι σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελούν μονόδρομο και σίγουρα η αποτυχία στις πανελλαδικές δεν «φέρνει την καταστροφή» καθώς πάντα υπάρχουν λύσεις.

Παράλληλο μηχανογραφικό μπορείτε να υποβάλετε όσοι:

Θα συμμετάσχετε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023

θα είστε τελειόφοιτοι που αποκτήσατε απολυτήριο Λυκείου το 2023, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχατε ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους.

Οσοι λάβετε μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις και καταθέσετε μηχανογραφικό τόσο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όσοι και για την εισαγωγή στα ΙΕΚ να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να εγγραφείτε ταυτόχρονα και σε Δημόσιο ΙΕΚ και σε ΑΕΙ, αν είστε επιτυχών/ούσα και στα δύο. Το παράλληλο μηχανογραφικό «λειτουργεί» περίπου όπως και αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η σειρά των προτιμήσεών σας (των ΙΕΚ και της ειδικότητας) είναι σημαντική, γιατί όταν λήξει η προθεσμία υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, το Πληροφοριακό Σύστημα με ΑΥΤΟΜΑΤΟ τρόπο προσπαθεί να σας τοποθετήσει ανάλογα με τα μόριά σας σε διαθέσιμη θέση ειδικότητας με την μικρότερη δυνατή σειρά προτίμησης. Αλλαγές δεν επιτρέπονται μετά το τέλος της προθεσμίας που ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, αν το μηχανογραφικό σας είναι οριστικοποιημένο, τότε μοριοδοτείται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά απορρίπτεται από τη διαδικασία. Όταν βγουν τα αποτελέσματα, στην αρχική σελίδα του συστήματος, οι υποψήφιοι θα μπορούν στην αρχική σελίδα να δουν τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και να συνδεθούν στο λογαριασμό τους για να πληροφορηθούν το ατομικό τους αποτέλεσμα. Με βάση αυτά και τις αντίστοιχες οδηγίες, οι επιτυχόντες των τμημάτων θα κληθούν να προσέλθουν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο ΔΙΕΚ επιτυχίας τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν. Όσοι επιτυχόντες δεν προσέλθουν εγκαίρως για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής τους.

Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει νέα επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που μπορεί να προκύψουν. Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών. Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει νέα ανακοίνωση όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης». Οι νέοι επιτυχόντες καλούνται στη συνέχεια για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας. Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α’ εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.

Τι πρέπει να γνωρίζετα για τις σπουδές στα δημόσια ΙΕΚ

Δημόσια ΙΕΚ υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Σήμερα τα ΙΕΚ έχουν δεκάδες ειδικότητες με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης καθώς προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς κλπ. Συνεπώς, κάθε υποψήφιος φοιτητής μπορεί να βρεί αυτό που θέλει και που πιστεύει οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον οδηγήσει στον επαγγελματικό στίβο. Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Συχνές ερωτήσεις για τις σπουδές στα δημόσια ΙΕΚ

Δεν έχω ΑΜΚΑ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Θα πρέπει να φροντίσετε να αποκτήσετε ΑΜΚΑ, με σχετική αίτησή σας στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Εάν δεν γνωρίζετε αν έχετε ΑΜΚΑ, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα http://www.amka.gr/AMKAGR

Το όνομά μου αναγράφεται στην ταυτότητα/διαβατήριό μου διαφορετικά από ότι φαίνεται αυτόματα συμπληρωμένο στην αίτηση. Πώς θα το γράψω σωστά στην αίτησή μου;

Εφόσον δεν προλαβαίνετε μέσω ΚΕΠ να ενημερώσετε σωστά τα ατομικά σας στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ, προτείνουμε να προχωρήσετε με την αίτησή σας κανονικά με βάση τα στοιχεία που σας επιστρέφει αυτόματα το σύστημα. Αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα, μπορείτε κατά την οριστικοποίηση της εγγραφής σας στο ΔΙΕΚ επιτυχίας σας να διορθώσετε τα ατομικά σας στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στη ταυτότητα/διαβατήριό σας.

Είμαι απόφοιτος Γυμνασίου ή ΣΔΕ ή ΤΕΣ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Πρέπει με βάση το Νόμο 4186/2013 (παράγραφος 7) να είστε απόφοιτος δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ή ισότιμου τίτλου).

Έχω πτυχίο ή φοιτώ σε τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορώ να παρακολουθήσω τμήματα ΙΕΚ;

Ναι. Μέσα από το σύστημα μπορείτε να κάνετε αίτηση για φοίτηση σε ειδικότητες Α’ εξαμήνου. Θα συμμετέχετε όμως στη διαδικασία επιλογής με το Απολυτήριο Λυκείου σας. Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση τίτλου υψηλότερου επιπέδου για την εισαγωγή σας σε ΔΙΕΚ.

Είμαι αλλοδαπός υπήκοος. Χρειάζομαι πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την εγγραφή μου;

Όχι. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, οπότε θα πρέπει να το συνυπολογίσετε για την πορεία της κατάρτισής σας.

Έχω τελειώσει το σχολείο σε χώρα του εξωτερικού. Τι θα συμπληρώσω ως βαθμό τίτλου αποφοίτησης;

Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στη πλησιέστερη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε ο τίτλος σπουδών σας να ισοτιμηθεί με το Ελληνικό Απολυτήριο Λυκείου και να αποδοθεί βαθμολογία στην εικοσαβάθμια κλίμακα.

Πώς ορίζεται η τριτεκνία;

Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):

α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.

β) Τα τέκνα αυτών. Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΔΙΕΚ;

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας η φοίτηση διαρκεί πέντε εξάμηνα: τέσσερα εξάμηνα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξάμηνου.

Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ από απόσταση;

Όχι. Αυτό δεν είναι μέχρι στιγμής δυνατό. Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία στην κατάρτιση.

Εργάζομαι και το πρωί δεν μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα. Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ;

Μπορείτε, καθώς η φοίτηση στα περισσότερα Δημόσια ΙΕΚ γίνεται το απόγευμα.

Στην περιοχή μου ξέρω ότι υπάρχει ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή άλλου φορέα. Μπορώ να κάνω αίτηση και εκεί;

Ναι, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα αίτηση για άλλη δομή, πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο φορέα. Το παρόν σύστημα αφορά μόνο αιτήσεις για τμήματα Α’ Εξαμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας.

Δεν πρόλαβα να κάνω ηλεκτρονική αίτηση. Μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής;

Όχι.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την υποβολή της αίτησης μου και το «κλείδωμα» του συστήματος;

Μετά το «κλείδωμα» του συστήματος κατά τη λήξη της προθεσμίας, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι επιτυχόντες σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των τμημάτων που θα αποφασισθεί να λειτουργήσουν ανά ΙΕΚ και ειδικότητα.

Καταρτιζόμενος που επιθυμεί μετεγγραφή σε άλλο Ι.Ε.Κ., ιδιωτικό ή δημόσιο, δύναται να την πραγματοποιήσει με υποβολή αίτησης στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμεί να φοιτήσει:

για το χειμερινό εξάμηνο από την 1η έως και την 10η Ιουλίου εκάστου έτους
για το εαρινό εξάμηνο, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης του χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης και πριν την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεγγραφή καταρτιζόμενου αποτελεί η λειτουργία της ειδικότητας στην οποία φοιτά ο ενδιαφερόμενος, στο αντίστοιχο εξάμηνο κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμεί να μετεγγραφεί. Στις περιπτώσεις όπου η μετεγγραφή δεν ολοκληρωθεί, ο καταρτιζόμενος συνεχίζει τη φοίτησή του στο Ι.Ε.Κ. που είναι εγγεγραμμένος.

Μετεγγραφές στο Α΄ εξάμηνο κατάρτισης δεν επιτρέπονται.
Ανάκληση μετεγγραφής για το ίδιο εξάμηνο κατάρτισης δεν επιτρέπεται.