"Να δημιουργηθούν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια μέσα στις φυλακές"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/10/2018 - 10:27 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Οι καθηγητές/τριες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού με ψήφισμά τους ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος και να ιδρυθούν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα στις φυλακές.

Β΄ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το αίτημά τους αυτό στηρίζει και η Β ΕΛΜΕ Πειραιά.

Διαβάστε το κείμενο:

Η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά υιοθετεί και συνυπογράφει το ψήφισμα του συλλόγου καθηγητών και καθηγητριών του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (ΣΔΕ φυλακών) για την ίδρυση σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα καταστήματα κράτησης με την άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου (άρθρο 31 του ν. 4521/2-3-2018).

«Τα Σχολεία 2ης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή το Γυμνάσιο. Για όσους όμως ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση (Δημοτικό) ή δεν έχουν καν πάει στην Α’ Δημοτικού ή δεν γνωρίζουν την Ελληνική Γλώσσα, δεν υπάρχει καμία επιλογή εκπαίδευσης. Παραμένουν αγράμματοι.  Όσοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση, βιώνουν απόρριψη, υποτίμηση, μειονεξία και θεωρούν το πρόβλημα προσωπικό τους, ενώ στην πραγματικότητα είναι δομικά κοινωνικό και πολιτικό.

Στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και σε όλες τις φυλακές, το οξυμένο πρόβλημα του αναλφαβητισμού δεν αντιμετωπίζεται και ερχόμαστε επανειλημμένως αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση όπου οι εκπαιδευτικές ανάγκες των κρατουμένων δεν βρίσκουν λύση.

Για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν στο Λύκειο, υπάρχει η επιλογή να εγγραφούν σε Γενικό Λύκειο και χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα, να διαβάζουν μόνοι τους ή με τη συνδρομή εθελοντών.

Με το άρθρο 31 του ν.4521/2-3-2018: “1. Σε κάθε κατάστημα κράτησης […] ιδρύονται σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο ή Σ.Δ.Ε., ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ.), Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), Δ.Ι.Ε.Κ. ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και Τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας.

Αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον Μάρτη 2018 και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το χρόνο εφαρμογής του.

Ως εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού), γινόμαστε καθημερινά δέκτες τέτοιων αιτημάτων εκ μέρους των κρατουμένων και βιώνουμε τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης των προβλεπόμενων δομών. Ως εκ τούτου, ζητάμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στο αγαθό της εκπαίδευσης. Ζητάμε την έναρξη λειτουργίας των σχολείων που προβλέπονται.»

Loading...
  • europalso   ideascentral