Γαβρόγλου: Θα προστατεύσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο – Αυστηρό πλαίσιο για τα Κολέγια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/02/2019 - 11:56 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

"Θέλουμε να προστατεύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο" διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και τόνισε:

"Η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Εχω πειστεί ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν δίδακτρα και σε δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, πόσο μάλλον στα ιδιωτικά.

Υπάρχει κύκλωμα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ εκατομμύρια δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους.

Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεκινήσει ένα απίστευτο μηχανάκι δανεισμού. Η ΝΔ είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδια ώρα ζητά να δημιουργήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ξενόγλωσσο τμήμα στη Φιλοσοφική Σχολή γιατί να μην έρθουν εκεί;

Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Αναγνωρίζουμε πτυχία από κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι αλήθεια αυτό. Οπως είναι αλήθεια ότι 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ".

"Δεν έχω καταλάβει -συνέχισε- την άποψη της ΝΔ για τα κολέγια. Εμείς έχουμε πει ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια. Τους υπόσχονται ισότιμα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Εμείς λέμε επαγγελματικά δικαιώματα ναι, ακαδημαϊκή ισοτιμία όχι. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράμματα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις. Αυτό θα το αλλάξουμε, μέσα στον Μάρτιο θα ψηφίσουμε νομοσχέδιο για τα κολέγια".

Loading...


  • europalso   ideascentral