Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Νέο Σύστημα διορισμών στην Ειδική Αγωγή – Ρύθμιση για τα Μεταπτυχιακά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/10/2018 - 10:40 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με το Διευθυντή και Εκπαίδευσης κο Παναγιώτη Κασσιανό αντί της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου, λόγω της συμμετοχής του τελευταίου σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνάντηση παρέστησαν από το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ο πρόεδρος κος Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος κα Γεωργακάκου, ο γενικός γραμματέας κος Κυργιόπουλος, η ταμίας κα Μαργαρίτη και η οργανωτική γραμματέας κα Μπαξεβάνη. Επίσης στη συνάντηση παρέστησαν ο αιρετός Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. κος Βούγιας και εκ μέρους του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ο προέδρος κος Πίττας, η αντιπρόεδρος κα Κουκουβίνου και η γενική γραμματέας κα Στυλίδη.

Η Ομοσπονδία ενημερώθηκε αναλυτικά για τα παρακάτω θέματα:

1) Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. : Ο κος Κασσιανός μας τόνισε ότι οι 4.500 χιλιάδες στην Ειδική Αγωγή δεν είναι εξαγγελία, αλλά έχουν συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο το σύστημα διορισμών από το Υ.Π.Π.Ε.Θ., διότι εκκρεμεί ένας κύκλος σημαντικών συναντήσεων με το Α.Σ.Ε.Π. και με το Σ.Τ.Ε., που θα διασφαλίσει τη νομική ισχύ του συστήματος διορισμών. Ο κος Κασσιανός δε θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανακοινωθεί το σύστημα διορισμών παραδεχόμενος τη χρονική καθυστέρηση που έχει ήδη υπάρξει.

Υπογράμμισε δε πως ότι προβλέπεται από άποψη κριτηρίων για τους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης θα ισχύσει για το Ε.Ε.Π. και για το Ε.Β.Π., αντιθέτως με τους Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής για τους οποίους θα υπάρξει ως προαπαιτούμενο ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Σε σχέση με την κατανομή των 4.500 μόνιμων διορισμών για την Ειδική Αγωγή αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. των 2 τελευταίων χρόνων σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και σε Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. αναλογικά, αφού αφαιρεθούν οι προσλήψεις για Παράλληλη Στήριξη και για μαθητές Γενικών Σχολείων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

Τόνισε ότι θα εξαντληθούν οι δυνατότητες προσμέτρησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προϋπηρεσίας, δίνοντας όμως και την «ελπίδα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και στους νέους αναπληρωτές να διεκδικήσουν θέσεις πρόσληψης. Οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν με το νέο σύστημα των μόνιμων διορισμών.

Δηλαδή αν π.χ. από τον Πίνακα των Κοινωνικών Λειτουργών γίνουν 100 μόνιμοι διορισμοί, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα ξεκινήσουν από τον ίδιο Πίνακα αφού έχουν τοποθετηθεί οι 100 πρώτοι του Ενιαίου Πίνακα. Τέλος δεν θα υπάρχει πρόσκομμα διορισμού αν κάποιος υποψήφιος δεν έχει την παιδαγωγική επάρκεια.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. σε σχέση με τα κριτήρια διορισμών τόνισε την αναγκαιότητα να υποστηριχθεί το βασικό πτυχίο που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς την προσμέτρηση και τη γενναία μοριοδότηση του συνόλου και όχι μέρους της προϋπηρεσίας των συναδέρφων αναπληρωτών του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. που παρέχουν αδιαλείπτως και σταθερά τις υπηρεσίες τους στις δομές της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης όλα τα προηγούμενα έτη. Επίσης επανέλαβε την πάγια και σταθερή θέση της για ένα πίνακα στον κλάδο των Ψυχολόγων, κάτι που διερευνάται από το Υπουργείο σε νομικό επίπεδο, όπως υπογράμμισε ο κος Κασσιανός.

2) Υπηρεσιακά Συμβούλια: Ο κος Κασσιανός τόνισε ότι οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στοχεύουν στην εναρμόνιση των Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. και του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. με τα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Συμφώνησε στην πρόταση που του υπέβαλε η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. στο να εκλέγονται και όχι να διορίζονται οι εκπρόσωποι του Ε.Β.Π. στα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Τόνισε όμως ότι η τροποποίηση αυτή δε μπορεί να γίνει τώρα διότι επίκεινται οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου και υπάρχει κίνδυνος νομικής προσφυγής κατά της διαδικασίας. Επίσης σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε με τις συνδικαλιστικές άδειες των αναπληρωτών που μετέχουν στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους) υποσχέθηκε να το δει και να το επιλύσει θετικά με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου.

3) Σύσταση οργανικών θέσεων: Η σύσταση νέων οργανικών θέσεων σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και σε Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό με τη συνεργασία των Αιρετών Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. και μελών της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής.

4) Αίτημα για νέες πιστώσεις: Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. παρέδωσε στο Δ/ντη Ε.Α.Ε. το σύνολο των λειτουργικών κενών σε Ε.Ε.Π. και σε Ε.Β.Π. από όσους Περιφερειακούς Συλλόγους σε συνεργασία με τους Αιρετούς Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. απέστειλαν συγκεντρωτικά στοιχεία. Ο κος Κασσιανός τόνισε ότι υπάρχουν λίγες ακόμη πιστώσεις και η κάθε Π.Δ.Ε. μπορεί με ένα ερώτημα που θα απευθύνει στην Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ να ενημερωθεί για το ποιο είναι το διαθέσιμο υπόλοιπο.

5) Αιτήσεις θεραπείας: Ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει παρέμβαση από τον Υπουργό Παιδείας προς το Α.Σ.Ε.Π. για τις αιτήσεις θεραπείας όσων συναδέρφων απορρίφθηκαν για την ελλιπή συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης ή για την μη προσκόμιση του αποδεικτικού ελληνομάθειας και το Α.Σ.Ε.Π. τόνισε ότι οι αιτήσεις θεραπείας θα εξεταστούν με το μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας.

6) Επανακατάταξη του Ε.Β.Π. σε ΤΕ: Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ζήτησε για μία ακόμη φορά να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την ικανοποίηση ενός χρόνιου και δίκαιου αιτήματος της Ομοσπονδίας που υποστηρίζεται και από σχετική θετική νομική γνωμοδότηση που έχει υποβάλει ο Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Αττικής ώστε να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση με το αντίστοιχο προσωπικό της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο κος Κασσιανός τόνισε ότι συμφωνεί με το σκεπτικό της Ομοσπονδίας, ωστόσο το αίτημά μας προσκρούει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δε μπορούν να καλύψουν στην παρούσα φάση τη μισθολογική διαφορά που θα προκύψει από την επανακατάταξη του Ε.Β.Π. σε ΤΕ.

7) Συνάφειες μεταπτυχιακών: Ο κος Κασσιανός μας ενημέρωσε ότι με το νέο σύστημα διορισμών που θα ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα συμπεριλαμβάνεται και ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά των μελών μας, που θα απλοποιεί κατά πολύ τη διαδικασία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

8) Μετατάξεις: Ο κος Κασσιανός μας τόνισε ότι το Ε.Ε.Π. μπορεί να μεταταχθεί μέσα από το σύστημα κινητικότητας που ισχύει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όμως αν για παράδειγμα ένας κοινωνικός λειτουργός που εργάζεται σε ένα Δήμο και θέλει να μεταταχθεί σε δομή του Υ.Π.Π.Ε.Θ. δε θα το πετύχει, διότι δε διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια). Τόνισε λοιπόν ότι χρειάζεται μια ειδική διάταξη για τις μετατάξεις, διότι στην παρούσα φάση ούτε ο εκπαιδευτικός μπορεί να εργαστεί ως Ε.Ε.Π. ούτε το Ε.Ε.Π. δύναται να εργαστεί ως εκπαιδευτικός.

9) Επιμόρφωση του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. όλων των κλάδων σε θέματα των κλάδων τους και ο εξοπλισμός τους με το απαραίτητο διαγνωστικό-αξιολογικό – υποστηρικτικό υλικό: Σε σχέση με το θέμα αυτό ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα η επιμόρφωση του προσωπικού των K.Ε.Σ.Υ, ότι θα έχουν σύντομα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη) και επίσης ότι θα διενεργηθεί σύντομα διαγωνισμός για να αποκτήσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ. τα ψυχομετρικά τεστ (WISC-V, WAIS & WIPPSI) με την υποχρέωση ο ανάδοχος να αναλάβει και την επιμόρφωση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά. Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. έθεσε το θέμα της επιμόρφωσης όλου του προσωπικού Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. μέσα από επιμορφωτικά προγράμματα και με την συνδρομή του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε., το οποίο θα αναλάβει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

10) Συντονιστές Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. των Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Κ.Ε.Σ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και των Γενικών Σχολείων: Ο κος Κασσιανός μας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. για να επανεξεταστεί το θέμα των συντονιστών για τους κλάδους του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π.

11) Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. και επιμορφωτικά προγράμματα: Το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. υπέβαλε στον κο Κασσιανό συγκεκριμένη πρόταση για την επιμόρφωση των ψυχολόγων που εργάζονται στα Ε.Π.Α.Λ. Ο κος Κασσιανός πρότεινε να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στην αρμόδια Υπουργό κα Τζούφη. Επίσης ο κος Κασσιανός αντιμετώπισε θετικά την πρόταση της Ομοσπονδίας να οργανωθούν υποστηρικτικές ομάδες για την αντιμετώπιση κρίσεων υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. κάτι που υλοποίησε με επιτυχία το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι Αττικής και ζήτησε την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης.

Τέλος σε συνεργασία με τον κο Κασσιανό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες η αναβληθείσα συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με τον Υπουργό Παιδείας με κεντρικό θέμα συζήτησης τους μόνιμους διορισμούς για το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π.

Loading...


  • europalso   ideascentral