: Προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί. Δείτε στο ipaidia.gr τι λένε οι ειδικοί για τα .

: Τι προβληματίζει τους ειδικούς

–  Αύξηση των κορονοϊού αναμένεται στη χώρα μας κατά τους δύο επόμενους μήνες, κάτι που ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενο με δεδομένο το και του λιανεμπορίου μέσα στον Ιανουάριο, αλλά πλέον του προγραμματισμένου ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Φεβρουάριο.

Αυτό ανέφερε στο ΕΘΝΟΣ ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ βρισκόμασταν στα 500 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, από εκείνο το σημείο και μετά, σημειώθηκε μία αύξηση και αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα να φτάσουμε τα 670 κρούσματα την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων να αγγίξει τα 800. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες μέρες από την επαναλειτουργία δημοτικών σχολείων και λιανεμπορίου η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 30%.

Την ίδια στιγμή, με και λιανεμπορίου θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επαναλειτουργήσει από το Φεβρουάριο η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

1.700 κρούσματα την ημέρα τον Μάρτιο

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, με δεδομένη και την περαιτέρω διασπορά του μεταλλαγμένου και πιο μεταδοτικού στελέχους στη χώρα μας, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μάλιστα, αν δε ληφθούν μέτρα, ώστε να σπάσουν από την αρχή οι αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του , τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένεται να γίνει… χαμός, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Αυτήν τη στιγμή η περίοδος που διανύουμε, αναφορικά με τον κορονοϊό, μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη με αυτήν του δεύτερου δεκαημέρου του περασμένου Οκτωβρίου. Είναι δεδομένο ότι θα φτάναμε στο τέλος του Ιανουαρίου τα 2.000 ημερήσια κρούσματα, αν ανοίγαμε μαζί Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και λιανεμπόριο. Πολύ καλά κάναμε και δεν το πράξαμε, με αποτέλεσμα να γλυτώσουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων», λέει  ο κ. Σαρηγιάννης.

Ανησυχία από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς με το μεταλλαγμένο στέλεχος από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο και αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο καθηγητής εκτιμάει ότι το μεγάλο πρόβλημα τότε θα εντοπιστεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα πιεστούν σημαντικά, μια και ήδη ένα μεγάλο μέρος των κλινών είναι κατηλειμμένο.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα, για να προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως κάναμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σήμερα οι ΜΕΘ είναι κατά 52% κατηλειμμένες στη Θεσσαλονίκη και κατά 61% στην Αθήνα, ενώ τον Οκτώβριο ήταν πολύ λιγότεροι οι ασθενείς σε αυτές. Ο στόχος πρέπει να είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους στην αρχή τους. Αυτό θα γίνει με περισσότερα τεστ και με ένα ενισχυμένο δίκτυο αλληλούχισης των κρουσμάτων, δηλαδή να διαβάζουμε το γονιδίωμα του ιού στους ασθενείς, ώστε να ξέρουμε, αν πρόκειται για το παλιό ή για το μεταλλαγμένο στέλεχος, να μπουν οι θετικοί σε καραντίνα και να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση. Να φέρω ως παράδειγμα την απολύτως σωστή απόφαση του πρωθυπουργού για νέο κλείσιμο των καταστημάτων στις 2 Ιανουαρίου. Την πήρε χωρίς να έχουμε τότε δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων κι έτσι μπόρεσε τώρα να ανοίξει ουσιαστικά το λιανεμπόριο. Δεν πρέπει να γίνεται τίποτα με αυτοματισμούς αλλά με επαγρύπνηση και φρένο, όπου χρειάζεται», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά οποιαδήποτε δραστηριότητα το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι θα το δείξει η διαδικασία ανίχνευσης και αλληλούχισης που περιέγραψε παραπάνω. «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Η αλληλούχιση θα πρέπει να γίνεται και σε άλλες δομές της χώρας και όχι μόνο στην Αθήνα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν γίνει αυτό, μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποφύγουμε μία αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα ξέρουμε, αν πρέπει να κλείσει κάτι και πότε. Επίσης, έτσι θα μπορούμε να σπάζουμε τις αλυσίδες της μετάδοσης του ιού στην αρχή τους. Δεν πρέπει να βλέπουμε και να κάνουμε, πρέπει να προλαβαίνουμε. Πρέπει να κλείνουμε εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Όχι ανοίγω – κλείνω και βλέπουμε», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Γώγος: Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα από την ερχόμενη Δευτέρα, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ANT1, «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

O Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια απάντησε: «Για τα Γυμνάσια και τα έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο».

Για το πώς παίρνουν τις αποφάσεις στην επιτροπή ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. Μας ενδιαφέρει η αναλογία. Να είναι κάτω από 2%. Έχει σημασία αυτό, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια μονάδων εντατικής θεραπείας και η δυναμική της πανδημίας. Αν υπάρχει κάπου μια τάση ανόδου, αντιμετωπίζεται διαφορετικά»

Βατόπουλος: Τι είπε για άνοιγμα σχολείων και μετάλλαξη κορονοϊού

Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο». Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Σύψας για άνοιγμα σχολείων: Θα ανοίξουν μόνο αν η επιδημία μείνει σταθερή

Την παρέμβαση της επιτροπής ζητά ο Νίκος Σύψας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα ζητά ο Νίκος Σύψας. Δείτε στο ipaidia.gr τι είπε για το .

Την παρέμβαση της επιτροπής ζητά ο Νίκος Σύψας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, κι ενώ τα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό παρότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα, αλλά οι αποστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνταν.

Η κινητικότητα, τονίζει ο Νίκος Σύψας, θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει», που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Τα σχολεία, είπε, θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα.

«Το  σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου», διαπιστώνει ο Νίκος Σύψας.

Ο Νίκος Σύψας κρίνει μάλιστα πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» και προσθέτει: «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Εξαδάκτυλος: «Αναθεώρηση των μέτρων αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων»

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, μίλησε το απόγευμα της Τρίτης, 26.01.2021, στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την περιπέτειά του με τον κορονοϊό, ενώ σχολίασε και τα αυξημένα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου (σ.σ. 842 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με περισσότερα από τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική).

O κ. Εξαδάκτυλος νοσεί και ο ίδιος από κορονοϊό, καθώς παρουσίασε συμπτώματα το Σάββατο και του έγινε η διάγνωση την Κυριακή. Όπως είπε, νοσεί ήπια, ενώ «κόλλησε» και η σύζυγός του. Τα δύο παιδιά τους πάντως είναι αρνητικά στον ιό.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης και συνέστησε τη συνεχή επαγρύπνηση.

«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα αυριανά δεδομένα.

«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, θα γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.