Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση.
Στην περίπτωση που καταναλωθεί, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.
Πώς μπορείτε να είστε προστατευμένοι…
– Ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα
– Εάν αυτό είναι αδύνατον, βάλτε το ρύζι στο ψυγείο μετά από μία ώρα ή αμέσως μόλις κρυώσει
– Κρατήστε το ρύζι στο ψυγείο για μία ημέρα το πολύ
– Πάντα να ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό
– Απαγορεύεται να το αναθερμάνουμε περισσότερο από μία φορά