Χρήστος Μαντάς: Για ποιούς θα μειωθούν στο ένα τρίτο οι ασφαλιστικές εισφορές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/10/2018 - 11:26 | Author: Newsroom Ipaidia

Την πεποίθηση ότι το ζήτημα των συντάξεων θα κερδηθεί εκφράζει με συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

«Η περικοπή των συντάξεων (των συντάξεων με προσωπική διαφορά και περικοπή έως 18% για να είμαστε ακριβείς) δεν έχει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά κανένα νόημα και εφόσον πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους μπορούμε να άρουμε αυτό το μέτρο. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και όλα δείχνουν ότι πείθει τους ευρωπαίους εταίρους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαντάς υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας πως στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ο κόσμος της εργασίας. «Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των όρων εργασίας τους. Ακολουθούμε κατ αναλογία το μοντέλο της Πορτογαλίας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και βεβαίως είμαστε πολύ χαρούμενοι και για τη συμφωνία σοσιαλιστών -Podemos στην Ισπανία για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Με αυτά θέλω να πω ότι δημιουργούμε ένα μέτωπο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες λογικές για δήθεν οικονομική ανάπτυξη μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων» τονίζει.

Για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα τις προηγούμενες ημέρες στη σκιά των χρηματιστηριακών πιέσεων που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αντικειμενικά η στάση του δείχνει να λειτουργεί ορισμένες φορές σε διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της χώρας μας , δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά . Ο κ. Στουρνάρας οφείλει σε κάθε περίπτωση, εκ του θεσμικού του ρόλου, να μην δημιουργεί την αίσθηση ότι λειτουργεί με πολιτική μεροληψία και μάλιστα παλαιάς κοπής» σημειώνει.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών αυτό είναι το ένα και μοναδικό σχέδιο που έχουμε, αναφέρει. «Αναμένουμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να φθάσουμε και στην κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Μένει να τα δούμε όλα την επόμενη βδομάδα .Σε αυτή τη κατεύθυνση επιμένουμε γιατί έχουμε μια επωφελή συμφωνία για τους λαούς μας, για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Όσοι με περισσή υποκρισία, ντύνονται «Μακεδονομάχοι» στο εσωτερικό και τα «μασάνε» στο εξωτερικό , έχουν πια αποκαλυφθεί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ , Χρήστου Μαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αγγελική Λάζου .

Ερώτηση: Οι πιέσεις που δέχτηκε το χρηματιστήριο της Αθήνας με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές , πυροδότησε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – κεντρικού τραπεζίτη. Πρέπει να ανησυχούμε για το κατά ποσό είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία ;

Απάντηση: Βρισκόμαστε ήδη σε μια άμβλυνση των πιέσεων στο χρηματιστήριο και αυτό είναι θετικό. Οι αναταράξεις ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς λειτουργούμε σε ένα πολύ ασταθές διεθνές περιβάλλον . Ελπίζω όμως, ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα γίνει πιο σταθερό με το κλείσιμο των προϋπολογισμών των χωρών της ΕΕ. Δεν έχουμε κρύψει τις ενστάσεις μας για τις παρεμβάσεις ή την απουσία παρεμβάσεων του κ. Στουρνάρα όλα τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στην τελευταία φάση πριν από την έξοδο από τα μνημόνια και στην επιμονή του για πιστωτική προληπτική γραμμή. Αντικειμενικά η στάση του δείχνει να λειτουργεί ορισμένες φορές σε διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της χώρας μας , δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Τέτοια ερωτηματικά διατυπώθηκαν και δημόσια στην τελευταία φάση των αναταράξεων στο χρηματιστήριο, στην οποία υπήρξε και απροκάλυπτη επένδυση για δημιουργία κλίματος πανικού από την πλευρά ορισμένων ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς και από πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Στουρνάρας οφείλει σε κάθε περίπτωση , εκ του θεσμικού του ρόλου, να μην δημιουργεί την αίσθηση ότι λειτουργεί με πολιτική μεροληψία και μάλιστα παλαιάς κοπής . Αναφορικά τώρα με την με την θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας πιστεύω ότι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν , μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Όλοι οι θετικοί θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας μας , που αναγνωρίζονται και διεθνώς , εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης, αλλά βεβαίως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Ερώτηση: Υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα;

Απάντηση: Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις οποίες γίνεται η συζήτηση έχουν πρόσφατα «περάσει» τα stress test , έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, οι δύο από αυτές έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ELA, έχουν εκπληρώσει τους στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων, υπάρχει σημαντική επιστροφή καταθέσεων κλπ Συνεπώς υπάρχει σχέδιο το οποίο εξελίσσεται , χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις ή δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα στο θέμα των κόκκινων δανείων. 'Αλλωστε είναι γνωστό ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση με βάση πρόταση από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που δεν αφορά -όπως ξεκαθαρίστηκε- δημιουργία «κακής» τράπεζας. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση οι «φωνές» για κατάρρευση όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια ,όχι μόνο κάνουν κακό στη χώρα, αλλά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν υπομόχλιο πολιτικών εξελίξεων. Το πιο σημαντικό και η πιο μεγάλη πρόκληση για τραπεζικό σύστημα πιστεύω ότι είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκπλήρωση του ρόλου του σε σχέση με την πραγματική οικονομία. Μετά την εποχή των δανείων με «αέρα» και των απροκάλυπτων πελατειακών πολιτικών παρεμβάσεων χρειαζόμαστε μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα και βεβαίως όχι μόνο στο πεδίο των συστημικών τραπεζών , αλλά και στην ενίσχυση και άλλων πρωτοβουλιών , που επίσης εξελίσσονται π.χ στις συνεταιριστικές τράπεζες κλπ.

Ερώτηση: Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η νομοθετική πρωτοβουλία για τη μη περικοπή των συντάξεων ενώ και οι ευρωπαίοι εταίροι αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό υποστηρίζουν τη μη περικοπή τους;

Απάντηση: Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η περικοπή των συντάξεων (των συντάξεων με προσωπική διαφορά και περικοπή έως 18% για να είμαστε ακριβείς) δεν έχει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά κανένα νόημα και εφόσον πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους μπορούμε να άρουμε αυτό το μέτρο. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και όλα δείχνουν ότι πείθει τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ ακόμη και η στάση του ΔΝΤ, που βεβαίως δεν έχει αποφασιστικό ρόλο, είναι μάλλον ουδέτερη. Όσοι στοιχημάτιζαν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, όσοι στοιχημάτιζαν ουσιαστικά στην επιδείνωση της θέσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για να προσκομίσουν πολιτικά οφέλη, θα χάσουν με πάταγο. Η βαθειά πληγωμένη κοινωνία, νομίζω ότι αυτό θα το κερδίσει.

Ερώτηση: Εν τέλει η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δίνει στην κυβέρνηση την ελευθερία για να υλοποιήσει δικό της οικονομικό πρόγραμμα ; Και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών;

Απάντηση: Έχουμε καταφέρει , μέσα από επώδυνους συμβιβασμούς και μεγάλες δυσκολίες, να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε, να ρυθμίσουμε το δημόσιο χρέος δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας – όπου η χώρα μας θα πληρώνει ελάχιστα για τα δάνειά της- και να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης , του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια, όπως αυτός ο χώρος περίπου 3,5 δισ. αποτυπώνεται και στο μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022 δηλ. Τα συγκεκριμένα μέτρα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και βεβαίως αποτυπώνονται ήδη και στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Συνεπώς έχουμε την ελευθερία σε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο , να κάνουμε τη δική μας πολιτική και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αυτά τα μόνιμα και προϋπολογισμένα μέτρα.

Για παράδειγμα θα μειώσουμε στο ένα τρίτο τις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες και αγρότες. Αυτό θα είναι μόνιμο μέτρο που θα ισχύει από 1-1-2019. Θα θεσμοθετήσουμε στεγαστικό επίδομα που και αυτό θα ισχύει από 1-1-2019 μόνιμα και μάλιστα θα επεκτείνεται, Θα μειώσουμε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά το 2019 συν 20% το 2020 κλπ. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι η κοινωνική πλειοψηφία θα αισθανθεί σαφή διαφορά στην καθημερινότητά της από αυτή τη δέσμη μέτρων, αλλά και από μια σειρά παρεμβάσεων στο κοινωνικό κράτος που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όμως ταυτόχρονα και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο προχωράμε με ταχείς ρυθμούς το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που για πρώτη φορά έχει η χώρα, και νομίζω ότι αυτό θα δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα και στο πεδίο των επενδύσεων και στο πεδίο της απασχόλησης.

Ερώτηση: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού είναι πλέον νόμος του κράτους ωστόσο συνδικάτα και ΚΚΕ σας ψέγουν , καθώς, όπως ισχυρίζονται, η τροπολογία της κ. Αχτσιόγλου θέτει τόσες πολλές προϋποθέσεις που επί της ουσίας εξανεμίζει την όποια αύξηση. Πείτε μας τι ακριβώς ισχύει;

 

Απάντηση: Να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι από τις 21 Αυγούστου, οπότε έληξε το τελευταίο μνημόνιο, επανήλθαν οι βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων: η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ήδη, το Υπουργείο Εργασίας, υπέγραψε την επέκταση 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που καλύπτουν συνολικά περίπου 190.000 εργαζόμενους . Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχουν σημαντική αύξηση του μισθού τους. Επίσης αρχές του 2019 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και καταργείται η αθλιότητα του υπο -κατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών μετά την τροπολογία της υπουργού εργασίας που έφερε 4 μήνες πιο μπροστά την έναρξη των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των όρων εργασίας τους. Ακολουθούμε κατ αναλογία το μοντέλο της Πορτογαλίας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και βεβαίως είμαστε πολύ χαρούμενοι και για τη συμφωνία σοσιαλιστών -Podemos στην Ισπανία για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Με αυτά θέλω να πω ότι δημιουργούμε ένα μέτωπο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες λογικές για δήθεν οικονομική ανάπτυξη μέσα από την εξαθλίωση των εργαζομένων. Είναι άλλωστε και μια από τις θεμελιακές μας διαφορές από το μπλοκ των ακραία νεοφιλελεύθερων λογικών και πολιτικών στη χώρα μας, στο οποίο πρωταγωνιστούν η ΝΔ και ο ΣΕΒ. Πιθανόν να φαίνονται μικρά βήματα και αυτονόητα ωστόσο νομίζω ότι είναι άδικη η σκληρή κριτική από τα αριστερά. Διότι το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι εσείς τι ακριβώς θα κάνατε, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Είναι όμως βήματα σίγουρα σταθερά και στη σωστή κατεύθυνση, που επαναφέρουν σιγά σιγά την αξιοπρέπεια σε μια καθημαγμένη κοινωνία.

Ερώτηση: Υπάρχει πλάνο Β για τη Συμφωνία των Πρεσπών ;

Απάντηση: Για τη συμφωνία των Πρεσπών αυτό είναι το ένα και μοναδικό σχέδιο που έχουμε. Αναμένουμε τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να φθάσουμε και στην κύρωση στην Ελληνική Βουλή. Μένει να τα δούμε όλα την επόμενη βδομάδα . Σε αυτή τη κατεύθυνση επιμένουμε γιατί έχουμε μια επωφελή συμφωνία για τους λαούς μας, για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Όσοι με περισσή υποκρισία, ντύνονται «Μακεδονομάχοι» στο εσωτερικό και τα «μασάνε» στο εξωτερικό , έχουν πια αποκαλυφθεί. Εννοώ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα αλλά και τη συνέχιση της αλλοπρόσαλλης στάσης της ΝΔ, που είναι κατά τη γνώμη μου απόρροια της επικράτησης του ακροδεξιού μπλοκ .

Κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα φτάναμε ποτέ στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά διαψεύστηκαν. Κάποιοι νομίζουν ή και εύχονται ότι δεν θα κυρωθεί ποτέ η συμφωνία , νομίζω και αυτοί θα διαψευστούν. Η κυβέρνησή μας , ο Αλέξης Τσίπρας ο Νίκος Κοτζιάς ανέλαβαν την ιστορική πολιτική ευθύνη και έφεραν τη συμφωνία .Αυτή την πρωτοβουλία, αυτή τη συμφωνία, εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξουμε ως το τέλος. Επιπλέον όλη αυτή η κατάσταση δηλ. η συνέχιση της διακυβέρνησης δυο διαφορετικών πολιτικών χώρων παρά την ύπαρξη σημαντικών διαφορών , στη πολιτική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης δεν είναι ούτε καινοφανής, ούτε πρωτοφανής. Αναλαμβάνουμε αυτό το ρίσκο , δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση «κολλημένοι» στις καρέκλες της κυβερνητικής εξουσίας όπως μας κατηγορούν, έχουμε καθαρές τις θέσεις μας στον Ελληνικό λαό και πιστεύουμε ότι αυτό το εκτιμάει ο κόσμος .

Ερώτηση : Πως θα εξελιχθεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;

Η προγραμματική μας συμφωνία με τους ΑΝΕΛ περιλαμβάνει το στόχο για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, και τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια και αυτό είναι μια κοινή επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , αλλά όπως ανέλυσα παραπάνω έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε μέχρι τη λήξη της συνταγματικής μας θητείας. Πολλά και σημαντικά για την κοινωνική πλειοψηφία. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν από την κυβερνητική πλειοψηφία που να θέλει να διακόψει αυτή την πορεία. Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν που να μην θέλει να ψηφίσει και να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό του 2019 που προτείνουμε. Στο τέλος όμως της ημέρας όλοι αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη των πράξεών μας απέναντι στον Ελληνικό λαό. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι αναπόφευκτο. Θα τα δούμε σε κάθε περίπτωση όλα αυτά το επόμενο διάστημα.

Ερώτηση: Είστε ικανοποιημένος με τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ;

Απάντηση: Οφείλουμε να μιλάμε πάντα από τη σκοπιά της ανοιχτής δημόσιας τηλεόρασης και όχι από τη σκοπιά του «μαύρου». Το λέω αυτό θυμίζοντας ξανά σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σε μια νύχτα η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου έριξε μαύρο «κατράμι» πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Είμαστε λοιπόν περήφανοι που ανοίξαμε πάλι τη δημόσια τηλεόραση και είμαστε περήφανοι που μπήκε επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, έστω μέσα από δύσκολους δρόμους , χωρίς πάντα τις καλύτερες επιλογές για να φτάσουμε ως εδώ. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να είμαστε αφελείς ότι τα σχέδια για ένα νέο «μαύρο» , ίσως με διαφορετική μορφή, στη δημόσια τηλεόραση έχουν εξαλειφθεί. Υπάρχουν και είναι εδώ αυτά τα σχέδια. Όμως όλο αυτό το τοπίο μας δημιουργεί πολύ μεγαλύτερες ευθύνες και απαιτήσεις θα έλεγα. Ανταποκρινόμαστε άραγε; Η απάντηση δεν είναι απλή και δεν είναι άσπρο μαύρο. Η ΕΡΤ έχει κάνει σημαντικά βήματα -αναλύθηκαν χθες και από τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Κρέτσο στη Βουλή- αρκούν; Ταυτόχρονα εμφανίζονται και κρισιακά φαινόμενα, παραιτήσεις , καταγγελίες κλπ. και μάλιστα ανθρώπων που έχουν ευρύτερη εκτίμηση, χωρίς να λείπουν ταυτόχρονα και στοιχεία εσωτερικής υπονόμευσης από όσα τουλάχιστον έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για αυτό ισχυρίζομαι ότι είναι μια σύνθετη κατάσταση που λύνεται κατά τη γνώμη μου με ηγεμονικές πολιτικές πρωτοβουλίες , με διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στον Ελληνικό λαό. Λύνεται επίσης και με πολύ συγκεκριμένα βήματα ενίσχυσης της ΕΡΤ για να κάνει- και έχει τεράστια δυνατότητα- αυτόνομες παραγωγές καθώς και πολλά άλλα μέτρα , για τα οποία χρειάζεται να ακούσουμε με προσοχή τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΕΡΤ. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας αλλά οφείλουμε να τον βαδίσουμε συντεταγμένα, με σύνεση και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Loading...


  • europalso   ideascentral