: O Aθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον εξηγεί την χρησιμότητα και την αξιοπιστία τους.

Τι είπε για τα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο CNN Greece, «το πλέον αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο είναι το μοριακό τεστ (PCR test), στη συνέχεια έρχεται το διότι γίνεται από επαγγελματίες υγείας και λαμβάνει δείγμα οπωσδήποτε καλύτερα από τον κάθε συνάνθρωπό μας και στη συνέχεια τα self test».

«Εφόσον λάβουμε θετικό αποτέλεσμα από το , αυτό είναι βοηθητικό διότι πολύ απλά αυτός ο οποίος είναι ασυμπτωματικός φορέας θα απομονωθεί», εξηγεί.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται, να παρακολουθούνται, να κάνουν PCR και φυσικά να ελέγχονται, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι επαφές τους. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα συμβαίνει», τονίζει.

«Εφόσον είναι αρνητικό θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι θετικό το αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε θετικοί, να κρατάμε τα μέτρα και τις αποστάσεις».

Γονείς: Με ευθύνη του κράτους μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι έκανα το το οποίο είναι αρνητικό, άρα είμαι αρνητικός στον ιό. Είναι ένα συμπέρασμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ισχύει», υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε ερώτηση κατά πόσο η αξιοπιστία του νέου αυτού εργαλείου, επηρεάζεται από τον τρόπο δειγματοληψίας επισημαίνει:

«Η πιθανότητα να μην γίνει σωστά η εξέταση για το τεστ αυτοδιάγνωσης, είναι ουσιώδης. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει κανένα τεστ που να είναι 100% αξιόπιστο».

«Το είναι χρήσιμο γι’ αυτόν που βγαίνει θετικός -τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία- κυρίως όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, διότι υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξεταζόταν. Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί, να ιχνηλατηθεί και φυσικά να ακολουθηθεί η ήδη γνωστή διαδικασία», διευκρινίζει.

«Για όσους είναι αρνητικοί, η χρησιμότητα των self test είναι εξαιρετικά αμφίβολη», δηλώνει χαρακτηριστικά.