Πίνακας περιεχομένων

Μία επιπλέον ημέρα φέρνει η κυβερνητική εισήγηση για την καθιέρωση της 11ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, ως υποχρεωτικής ημέρας ενδοσχολικής συνεκπαίδευσης.

Την καθιέρωση της 11ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, ως υποχρεωτικής ημέρας ενδοσχολικής συνεκπαίδευσης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και γονέων ή ασκούντων τη γονική επιμέλεια, εισηγείται το Συμβουλευτικό Όργανο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέματα όπως η πρώιμη παρέμβαση, η διαπαιδαγώγηση ανηλίκων, η ψυχική υγεία και η ανθεκτικότητα.

Σύμφωνα με την εισήγηση, κατά την ημέρα αυτή, οι γονείς θα δικαιούνται νομοθετικά κατοχυρωμένη άδεια από την εργασία τους, με σχετική ρύθμιση των συναρμόδιων υπουργείων.

Παράλληλα, προτείνονται και οι εξής συμπληρωματικές δράσεις:

«Ανοιχτές Ημέρες» καθ’ όλη την εβδομάδα που περιλαμβάνει την 6η Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού), με ενεργό συμμετοχή μαθητών/τριών, γονέων και μελών της σχολικής και τοπικής κοινότητας, και στόχο τη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος απέναντι στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.).
Θεσμοθέτηση ομάδων γονέων ανά σχολική μονάδα, με σκοπό τη στήριξή τους σε θέματα διαχείρισης συμπεριφοράς των παιδιών τους. Οι ομάδες θα συντονίζονται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη εκπαίδευσης και άλλους ειδικούς επιστήμονες.

Ενίσχυση της συμμετοχής των γονέων στη σχολική ζωή μέσω ενημερωτικών εγχειριδίων, επιστολών στη μητρική γλώσσα, και συνεχούς εμπλουτισμού των ιστοσελίδων των σχολείων με υλικό ευαισθητοποίησης (π.χ. πρωτόκολλα, εκπαιδευτικό υλικό, πορίσματα επιμορφώσεων, μαθητικά βίντεο για δράσεις κατά του εκφοβισμού).

Δείτε επίσης

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ - Γονική άδεια: Μία ημέρα επιπλέον για τους εργαζόμενους γονείς
Δημιουργία κεντρικού ψηφιακού Αποθετηρίου Καλών Πρακτικών, με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και Ψηφιακού Οδηγού με αποδεδειγμένα αποτελεσματικά προγράμματα και συνοδευτικό υλικό (άρθρα, βίντεο, ομιλίες, πληροφορίες από οργανισμούς). Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο από εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς, διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ομάδας-στόχου.

Γονική : Τι θα προβλέπει η ειδική άδεια για τη βία

Η συγκεκριμένη γονική άδεια:

Θα παρέχεται δικαιολογημένη άδεια εργασίας στους γονείς, με βάση νομοθετική ρύθμιση
Για την ώρα απευθύνεται σε οικογένειες κυρίως μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου
Θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου

Στις 11 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού για να υπενθυμίσει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ στην Ελλάδα συνδέεται πλέον με τον θεσμό της συνεκπαίδευσης, δίνοντας κοινωνικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο στην ημερομηνία).
Τι ισχύει για τη γονική άδεια και την Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου

Εργαζόμενοι γονείς (φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι, τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας), πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους, σχετικές βεβαιώσεις (Ν. 4808/2021 άρθρο 38)

Διευκρινίζεται ότι η άδεια μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στην σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά (Εγκ. 47972/2021).

Τι είναι η γονική άδεια

Κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η γονική άδεια χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Μόνη προϋπόθεση του δικαιώματος αποτελεί η επί ένα (1) έτος απασχόληση του εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει ένα (1) έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμου, διαταγμάτων, κανονισμών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων.

Σε περίπτωση λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου, η γονική άδεια διακόπτεται και δύναται να συνεχιστεί σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης εργασίας ή και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συνάψει σύμβαση εργασίας με άλλο εργοδότη, με την επιφύλαξη των ανωτέρω προϋποθέσεων.