: Οι εκτιμήσεις για το που θα κινηθεί το διάγγελμα για τα –  Νωρίτερα η σχολική χρονιά –  Τι θα γίνει με τις – Διαφορετικές ημερομηνίες για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια – Ενδέχεται να χρειαστούν 2 ή 3 βάρδιες  για το

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το υπάρχουν οι εξής ημερομηνίες:

Για την επαναλειτουργία των Γυμνάσιων και των Λυκείων οι πιθανές ημερομηνίες είναι ή 11 ή στις 18 Μαΐου, ενώ τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία αναμένεται να ανοίξουν προς το τέλος Μαΐου.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η παρουσία των μαθητών θα είναι εθελοντική χωρίς την προσμέτρηση απουσιών με δεδομένο ότι υπάρχουν σε πολλές οικογένειες μέλη που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα αναλαμβάνουν την ευθύνη και την εκτίμηση να στείλουν τα παιδιά – ειδικά μικρής ηλικίας – στο σχολείο.

Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Επιλογές” ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής με τον δημοσιογράφου της Καθημερινής Απόστολο Λακασά. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων ανέφερε πως αρμόδια είναι η Επιτροπή του ΕΟΔΥ όπως ακριβώς έγινε με το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού.Γενικά είμαστε υπέρ της γενικότερης άρσης των περιοριστικών μέτρων για να λειτουργήσει η κοινωνία ξανά.

Σε περίπτωση που αποφασισθεί η επαναλειτουργία τους και σχετικά με τα θα χρειασθούν ακόμα και 3 βάρδιες για να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πράγμα που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους γονείς, αναφορικά με την μεταφορά των παιδιών, καθώς και στην προστασία των ευπαθών ομάδων, παππούδες, γιαγιάδες κ.λ.π.

Επίσης δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει το Ολοήμερο αν εφαρμοσθούν βάρδιες. Ο εκπαιδευτικός πληθυσμός είναι γηρασμένος, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι άνω των 40 ετών. Ο κος Λακασάς δήλωσε πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επιστροφή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων στις τάξεις θα συμβεί την 1η Ιουνίου, μπορεί και μια εβδομάδα αργότερα.

Επίσης, οι , όπως ανακοίνωσε η  Νίκη Κεραμέως, αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο.  Αναφορικά με τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος τουλάχιστον για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων καθώς και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αναμένεται να καθοριστούν με το διάγγελμα του πρωθυπουργού καθώς και να υποβληθούν νέοι κανόνες υγιεινής όπως  διατήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Νωρίτερα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τα σχολεία.  Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή των φετινών .

Θα πρέπει να περιμένουμε τις γενικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στη νέα πραγματικότητα, προκειμένου να υπάρξουν και πιο ειδικές που αφορούν την εκπαίδευση. Λίγο αργότερα, μιλώντας στον Σκάι, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις, η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα.

«Είναι θέμα ημερών έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε ποιο θα είναι το συνολικότερο σχέδιο της επιστροφής στην νέα πραγματικότητα».

Το δεδομένο είναι ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της τρίτης λυκείου. Η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία επιστροφής στα θρανία των μαθητών της γ’ λυκείου ή της έναρξης των , είναι πολύ σημαντικό ότι οι μαθητές γνωρίζουν την ύλη στην οποία θα εξεταστούν, καθώς και περίπου το διάστημα το οποίο θα ξεκινήσουν οι .