: Τα σενάρια για το – Σήμερα ανεβάζουν ρολά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με ραντεβού και αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Oι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν στα παραπάνω καταστήματα χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 στο χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Ανοιχτά είναι επίσης πλέον και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και τα δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέλος, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για όσους κατοικούς παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Την ώρα λοιπόν που βρίσκεται εν εξελίξει το πρώτο στάδιο «αποσυμπίεσης» μετά και την εξίσωση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ Σαββατοκύριακου και καθημερινών το βλέμμα πλέον στρέφουν οι αρχές στην κατάσταση στα νοσοκομεία και στην επιδημιολογική εικόνα.

Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το είναι η 29η Μαρτίου, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή την στιγμή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία σχετικά με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι, όπως διαφαίνεται, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά αυτή την εβδομάδα, την ερχόμενη Παρασκευή στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετατίθεται για μία εβδομάδα μετά, δηλαδή για τις 5 Απριλίου, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο Πρώτο Θέμα σημειώνουν ότι «εάν οι επιστήμονες υποδείξουν πως χρειαζόμαστε ακόμα μία εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει». Μπορεί να αποτελεί πλέον ανάγκη να ανοίξει σταδιακά η κοινωνία και η οικονομία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως το δόγμα είναι το «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» προκειμένου να παγιωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως αφήνουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας μία και καλή.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα ημερησίως. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Όσον αφορά, τώρα, στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.

Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.

Οι δύο πυλώνες

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και στον καλύτερο έλεγχο μέσα από την στρατηγική του self testing η οποία δίνει πλέον την δυνατότητα στην χώρα δυνητικά να έχει έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Ο δεύτερος τώρα, αφορά στην μερική και σταδιακή αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα τα οποία θα δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Εστίαση και

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η . Η αρχική σκέψη για τις 14 Απριλίου συμπαρασύρεται και αυτή για μία με δύο εβδομάδες αργότερα και έτσι πλέον αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καφέ και τα εστιατόρια μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στον αριθμό ατόμων που αποτελείται η κάθε παρέα.

Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα . Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα εκπεφρασμένος στόχος είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το , ακούγοντας τους ειδικούς, να δει τα να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Επισήμως πάντως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού όπως είπε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσση Γκίκα στο Open την Κυριακή, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.