Πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρωζώνη

Η επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, που εστιάζει στα επίμονα προβλήματα, αλλά και στο πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρωζώνη.

Παραπέμποντας στις δύσκολες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ο αρθρογράφος διερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν «τα τρία προγράμματα του 2010, 2012 και 2015 ήταν ο σωστός δρόμος; Και συνεχίζει να μην υπάρχει καμία εναλλακτική ως προς την παραμονή της χώρας στη Ευρωζώνη;».

Από τη νομισματική ένωση στην ένωση μεταφοράς κεφαλαίων;

Και το άρθρο καταλήγει: «Ιστορικές στη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι κυρίως οι πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που αυτή προκάλεσε. Με αυτή ξεκίνησε η ριζική αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος παρέχει -έναντι όρων- δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανάγκη, ενσαρκώνει σήμερα τη νέα αρχή που θέλει τις χώρες του Ευρώ να εγγυώνται η μια για την άλλη σε περίπτωση ανάγκης».

Στο επικείμενο τέλος των μνημονίων αναφέρεται και το περιοδικό Focus. Υπό τον τίτλο «Ένας στους πέντε είναι άνεργος: Γι’ αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» το άρθρο αναφέρεται επιγραμματικά στα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα. «Πλέον επισήμως η Ελλάδα δεν λαμβάνει πια χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα περικοπών. Ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Μετά από πολλά χρόνια με προγράμματα περικοπών και διεθνή δάνεια στήριξης, η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να χρηματοδοτείται αυτόνομα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν αυτό θα πετύχει μακροπρόθεσμα».

ip[
Exit mobile version