: Ο υπουργός εργασίας, προχώρησε σε διευκρινήσεις για το νέο ασφαλιστικό και όσους μπουν στην αγορά της εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ποιοί θα ενταχθούν στο ασφαλιστικό

Όπως αναφέρει ο υπουργός στο μπορούν να ενταχθούν, εάν το επιλέξουν και οι νέοι κάτω των 35 ετών, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται λόγω της αλλαγής στα δημογραφικά στοιχεία.

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα τέσσερις εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1, 7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.