Τι αναφέρουν Κοινωνικοί Εταίρει και έμποροι για το νέο εργασιακό

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, επί του νομοσχεδίου, εκφράζουν οι Κοινωνικοί Εταίροι, που δείχνουν ότι μόνο συναίνεση εργαζομένων και εργοδοτών δεν υπάρχει, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Από τη μία πλευρά η ΕΣΕΕ (έμποροι) βρίσκει πολλές θετικές διατάξεις, αλλά έχει και σημαντικές διαφωνίες. Ταυτόχρονα ζητάει να καταργηθεί η διπλή εισφορά υγείας των συνταξιούχων αλλά και η Εισφορά Αλληλεγγύης! Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση όμως, βρίσκεται η ΓΣΕΕ, που κατακεραυνώνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου διαλύει το συλλογικό δίκαιο και το υποκαθιστά με το μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης. Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται τόσο στη διάρκεια του χρόνου εργασίας, που εφεξής θα μπορεί να είναι έως 13 ώρες, από έναν εργοδότη, όσο και στο χρόνο αδείας που η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προανήγγειλε ότι θα μπορεί να καθορίζεται με επιλογή από τον εργαζόμενο, αλλά και με τη συναίνεση του εργοδότη.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι συμφωνεί με τις εξής διατάξεις του νομοσχεδίου:

Δείτε επίσης 

*Διευθέτηση χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία, αντί σε εξάμηνη βάση.

* μέχρι 13 ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη: Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πιο αποδοτικά τις περιόδους αιχμής και τους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους.

*Επέκταση υπερωριών σε εκ περιτροπής εργασίας: Θεωρείται ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν στο εξής μια έκτακτη ανάγκη.

*Ηλεκτρονική εφαρμογή προσλήψεων – απολύσεων: Αναγγελία ηλεκτρονικής εφαρμογής πρόσληψης και από κινητό τηλέφωνο, οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Για τις απολύσεις προτείνεται να καταργηθούν διατάξεις αποδοχής απόλυσης με αποστολή εξωδίκου, που θεωρούνται απαρχαιωμένες.

*Δοκιμαστική εξάμηνη περίοδος και απασχόληση κατά παραγγελία (μίας ημέρας). Πρόκειται για ήδη θεσμοθετημένες διατάξεις και χρειάζεται η εξέλιξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για να ενεργοποιηθούν. Θεωρείται ότι αποτελούν βοηθήματα απλοποίησης του συστήματος.

*Ο ψηφιακός φάκελος εργαζομένων θα μειώσει τον όγκο των εντύπων που θα πρέπει να τηρεί μια επιχείρηση. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο συστάσεων ιατρού ασφαλείας και τεχνικού υπηρεσίας.

Αντίθετα, η Συνομοσπονδία διαφωνεί στις ακόλουθες διατάξεις:

*Κανονική άδεια: Εκτιμάται ότι δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αν δεν συνοδευτεί από κατάργηση των δύο περιόδων και από απόλυτη ελευθερία εργοδότη – εργαζόμενου να συμφωνούν από κοινού τον χρόνο καταβολής της άδειας.

*Ευέλικτη προσέλευση εργαζομένου (Ψηφιακή Κάρτα): Ζητείται να δίνεται χρόνος 30 λεπτών πριν από την προσέλευση, δίχως αυτά τα λεπτά να αποτελούν απαιτητή υπερεργασία.

*Κατάργηση εντύπων: Προτείνεται να προστεθεί και το έντυπο για τις υπερωρίες (Ε8) για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ψηφιακής Κάρτας. Επίσης, ζητείται να καταργηθεί και το έντυπο για τις τροποποιητικές δηλώσεις.

*Δωρεάν λογισμικό που παρέχει το Υπουργείο: Ζητείται βελτίωσή του καθώς η ΕΣΕΕ δέχεται παράπονα για την χρήση του, από επιχειρηματίες.

*Εκλογίκευση και παραγραφή προστίμων: Για κακή χρήση Ψηφιακής Κάρτας προτείνεται να υπάρξουν τρεις βαθμίδες προστίμων ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

*Ευθύνη εργαζόμενου: Να προβλεφθεί ώστε να μην υπάρχει μόνο ευθύνη εργοδότη στο λάθος χτύπημα της Ψηφιακής Κάρτας.

*Διαταγή Πληρωμής: Ζητείται να καταργηθεί η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής σε βάρος του εργοδότη, με την απλή εκτύπωση των στοιχείων της κάρτας εργασίας.

*Ανωτέρα βία: Προτείνεται να γίνεται με απολογιστική δήλωση η ενημέρωση του εργοδότη προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

*Εργαζόμενοι αυξημένων αρμοδιοτήτων: Προτείνεται για επιχειρήσεις με περισσότερα από 10 άτομα, να προβλέπεται δυνατότητα εξαίρεσης (εκτός των διευθυντικών στελεχών), ενός ακόμα εργαζόμενου με αυξημένες αρμοδιότητες, από την χρήση Ψηφιακής Κάρτας.

*Συντονιστές υγείας και ασφάλειας: Εκτιμάται ότι η υποχρεωτική παρουσία τους στα έργα, είναι ένα πρόσθετο έξοδο που θα διογκώσει τα κόστη των επιχειρήσεων και θα επιβαρύνει τις αναθέσεις και τις συμβάσεις έργου. Η Συνομοσπονδία διαφωνεί και με την αλλαγή, από 50 σε 20, του ορίου των εργαζομένων, κάτω από το οποίο θα μπορεί ο εργοδότης να εκτελεί χρέη τεχνικού ασφαλείας ο ίδιος. Εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο ζητάει επίσης, για να καθοριστούν τα νέα κριτήρια για τις επαγγελματικές ασθένειες και την επικαιροποίηση της κατάταξης επικινδυνότητας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα στο σχετικό υπόμνημα, εμπεριέχονται και μια σειρά από προτάσεις που σχετίζονται με την καλύτερη λειτουργία του ΚΕΑΟ, με την επιβράβευση συνεπών επιχειρηματιών μέσω της δημιουργίας λευκού ασφαλιστικού μητρώου, αλλά και με την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του 20% (από 21,79% που είναι σήμερα), με ορίζοντα διετίας. Ακόμα, μεταξύ άλλων, ζητείται νέα ρύθμιση εισφορών (72 έως 120 δόσεις), εξόφληση χρεών για συνταξιοδότηση, για ποσά άνω των 30.000 ευρώ σε 12 και όχι σε δύο μήνες που είναι σήμερα, αλλά και κατάργηση διπλής εισφοράς υγείας συνταξιούχων και Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, τονίζει ότι «το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά», αλλά προσθέτει ότι «η μεγάλη εικόνα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, υποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε άλματα και όχι απλά βήματα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος εκφράζει μια εντελώς διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι παρουσιάστηκε ένα σχέδιο νόμου «που διαλύει το συλλογικό δίκαιο και το υποκαθιστά με το μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης. Αποτελεί την πιο κυνική παρέμβαση υπέρ πολύ συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων. Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση και από το Υπουργείο Εργασίας να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο νόμου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν θα επιτρέψουμε, σε όλες τις «πρωτιές» που απολαμβάνει η χώρα σε σχέση με τις συνθήκες ζωής και εργασίας των μισθωτών, να προστεθεί και το πιο απορρυθμισμένο εργατικό δίκαιο στην Ευρώπη.»

Δείτε επίσης