Εκπαιδευτικοί: Η θέση της ΕΤΕ για το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΕΕΚ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: ΠΡΟΣΟΧΗ - Τι ισχύει με τα σχολεία

Στο πολυσέλιδο (76 σελίδες) σχέδιό της σωστά αναφέρει όλους τους λόγους που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε απαξίωση την δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στρέφοντας, αναφέρει η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών.

Το ΥΠΑΙΘ και συγκεκριμένα η ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ μέσα σε ένα στενό χρονικό περιθώριο από 23-12-21 έως 7-1-22, εν μέσω του νέου κύματος του κορονοϊού και  των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε να θέσει σε μια ιδιότυπη “κλειστή” διαβούλευση μέσω αποστολής e-mail, το Στρατηγικό Σχέδιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης που προτίθεται να εφαρμόσει στη συνέχεια, μετά την έγκριση από τη Βουλή.

Στο πολυσέλιδο (76 σελίδες) σχέδιό της σωστά αναφέρει όλους τους λόγους που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε απαξίωση την δημόσια και κατάρτιση στρέφοντας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη , τους νέους σε πολυδάπανες και μακροχρόνιες Πανεπιστημιακές σπουδές, χωρίς ορίζοντα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Επίσης από τα παραπάνω, ειδικά για τα ΙΕΚ αναδεικνύεται:

Τέλος στο στρατηγικό σχεδιασμό τονίζεται η έλλειψη κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού και η ανάγκη επιμόρφωσης του υφιστάμενου.

Σε όλες αυτές τις διαπιστώσεις είμαστε σύμφωνοι, τις γνωρίζουμε καλύτερα από τη       Γ. Γραμματεία και τις  βιώνουμε  σε καθημερινή βάση , ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί σε αυτό το χώρο. Θα περιμέναμε έτσι προτάσεις και σχεδιασμούς που να συμβάλουν:

Αυτές είναι και οι θέσεις της ΕΤΕ, αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν αν πραγματικά ο στόχος είναι η αναβάθμιση της ΕΕΚ. Το κοινωνικό περιβάλλον έχει υποτιμήσει τα ΕΠΑΛ αλλά έχει  υπερεκτιμήσει την Ανώτατη εκπαίδευση, παγιδεύοντας το μαθητικό δυναμικό με προκαταλήψεις και αποπροσανατολίζοντάς το από  τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Αντί αυτών παρατηρούμε και οι ενδεικτικοί προϋπολογισμοί στο τέλος του εγγράφου αποδεικνύουν :

Μια ματιά στον προϋπολογισμό είναι ενδεικτική των προθέσεων:

 Εφαρμογή πρακτικής άσκησης και μαθητείας καταρτιζόμενων ΙΕΚ (15 έως 29 ετών): 548.750.000,00€
Εφαρμογή μαθητείας καταρτιζόμενων (Μεταλυκειακό έτος) ΕΠΑΛ (15 έως 29 ετών): 0,00 € !!!
Εφαρμογή πρακτικής άσκησης και μαθητείας καταρτιζόμενων ΙΕΚ (άνω των 29 ετών): 54.000.000,00 €
Εφαρμογή μαθητείας (Μεταλυκειακό έτος) ΕΠΑΛ

(άνω των 29 ετών):

12.000.000,00 €

 

ip[
Exit mobile version