: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις αναμένεται να ανεβάσει τον βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον μαθηματικό, ερευνητή και σύμβουλο σταδιοδρομίας Στράτο Στρατηγάκη, η γενική τάση για τις είναι ανοδική, κυρίως σε ό,τι αφορά τις περιζήτητες σχολές.

«Μην ακούτε τις φήμες από τα βαθμολογικά κέντρα»

«Η αγωνία της αναμονής των αρχίζει. Στο διάστημα από το τέλος των εξετάσεων μέχρι την ανακοίνωση των κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα που τρομοκρατούν τους υποψηφίους. Ας θυμούνται οι υποψήφιοι ότι σε μαθήματα που έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, όπως τα Μαθηματικά των Οικονομικών, δεν αποτελεί πληροφορία ότι στο τάδε βαθμολογικό κέντρο, για παράδειγμα, μόνο ένα στα πέντε γραπτά είναι πάνω από δέκα, γιατί αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο» τονίζει αρχικά ο κ. Στρατηγάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «τα γραπτά μετακινούνται σε άλλους νομούς για τη διόρθωσή τους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις ανά νομό και το στατιστικό δείγμα κάθε βαθμολογικού κέντρου είναι μικρό και μη αντιπροσωπευτικό του Πανελλαδικού μέσου όρου. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες από τα εξεταστικά κέντρα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπάνε το ηθικό των υποψηφίων».

Οι άγνωστοι παράγοντες

Ο Στράτος Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «φέτος τα θέματα των είχαν πιο εύκολο το 10, αλλά και πάλι δύσκολο το 20. Αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται σε σύγκριση με τα θέματα και τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών. Υπάρχει, όμως, μία άγνωστη παράμετρος: Πώς ανταποκρίθηκαν οι υποψήφιοι στα πιο εύκολα θέματα;».

Οπως εξηγεί στο iefimerida, «οι φετινοί υποψήφιοι ως μαθητές της Γ’ Λυκείου έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση τη μισή χρονιά και ως μαθητές της Β Λυκείου έχασαν περίπου ένα τρίμηνο δια ζώσης μάθημα. Το τι ξέρουν κανείς μας δεν το γνωρίζει, αφού δεν έγιναν και προαγωγικές εξετάσεις, που θα μας έδιναν μία εικόνα. Τώρα με τη βαθμολόγηση των γραπτών θα φανεί πόσο επηρέασε η πανδημία τις γνώσεις και τις επιδόσεις των υποψηφίων».

Γενικά ανοδική η τάση για τις -Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Παρά ταύτα, με όσα ήδη γνωρίζουμε, μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα τόσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όσο και για την τελική διαμόρφωση των .

«Με το μεγάλο ζητούμενο να αποτελεί τον τρόπο ανταπόκρισης των υποψηφίων στα ευκολότερα θέματα δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για τη διαμόρφωση των βάσεων. Σίγουρα η εφαρμογή της θα ανεβάσει τις βάσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο 1ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο δεν θα υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη από περίπου 9.000 μόρια. Στο 2ο και στο 4ο Πεδίο δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια» εκτιμά ο Στράτος Στρατηγάκης.

Τι μπορεί να συμβεί όμως στις για τις περιζήτητες ;

«Στο άλλο άκρο των βάσεων, στις υψηλόβαθμες σχολές, αναμένουμε την άνοδο των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, καθώς το 2020 είχαμε ιστορικό χαμηλό όλων των ετών στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών. Στον πίνακα (σ.σ.: βλ. παρακάτω) βλέπουμε ότι ο αριθμός των υποψηφίων με περισσότερα από 19.000 μόρια είχε δραματική μείωση το 2020. Η σύγκριση με το 2018 είναι συντριπτική. Μόλις 24 στο 2ο πεδίο και 41 στο 3ο πεδίο έναντι 90 και 260 το 2018. Έτσι οι Ιατρικές Σχολές άγγιξαν το ιστορικό χαμηλό των 17.400 μορίων, που είναι δύσκολο να επαναληφθεί» λέει ο κ. Στρατηγάκης.

Για το 4ο Πεδίο, κατά τον Στράτο Στρατηγάκη, τα Μαθηματικά αποτελούν, πάντα, το μεγαλύτερο «αγκάθι». Γι’ αυτό φέτος, «τα πιο εύκολα θέματα στα Μαθηματικά, αλλά και μία τάση στροφής των υποψηφίων προς το 4ο Πεδίο, που θεωρείται ότι έχει πιο εύκολα μαθήματα αναμένεται να δώσουν ανοδική πορεία στις βάσεις του 4ου Πεδίου. Στο 1ο Πεδίο δεν περιμένουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις» προσθέτει.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο Στράτος Στρατηγάκης εκτιμά ότι «φέτος δεν θα υπάρχουν σχολές με βάση μικρότερη από 8.000 μόρια. Αναμένουμε η γενική τάση των βάσεων να είναι ανοδική. Τα πιο εύκολα θέματα αυτή τη συνέπεια έχουν».

*Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας