ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  1. Η περίφημη “ελευθερία” επιλογής σχολείου σημαίνει στην πραγματικότητα κρατική χρηματοδότηση (!) των ιδιωτικών σχολείων με το περίφημο voucher και κλείσιμο μεγάλου τμήματος των δημόσιων σχολείων. Αυτός, άλλωστε, είναι ο κεντρικός στόχος του νεοφιλελευθερισμού. Κατηγορεί το κράτος για δαπάνες σχετικά με δημόσια αγαθά (υγεία-παιδεία) ώστε να υφαρπάξει τους πόρους αυτούς η παρασιτική, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
  1. Αναφέρουν ότι στα δημόσια σχολεία ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι κατά 30% μεγαλύτερος από ότι στα ιδιωτικά. Επομένως, έμμεσα ζητούν μαζικές απολύσεις, αλλά και κλείσιμο δεκάδων σχολικών μονάδων. Αυτό που έντεχνα, βέβαια, αποκρύπτουν είναι το ότι δημόσια σχολεία υπάρχουν σε ακριτικές και δύσβατες περιοχές με ελάχιστους μαθητές, ενώ ιδιωτικά μόνο σε αστικά κέντρα. Δεν τους ενδιαφέρει. Ελπίζουν να μπει λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία για να αρπάξουν κομμάτι της πίτας.
  1. Εντατικοποίηση της εργασίας. Ο ΣΕΒ και ο ΣΙΣ ζητούν αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (χωρίς φυσικά αύξηση αποδοχών). Με αυτή τη ρύθμιση θα απολυθεί τεράστιος αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
  1. Η μισθολογική δαπάνη για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα είναι μεγάλη, λένε οι βιομήχανοι. Πίσω από την χονδροειδή αυτή “διαπίστωση” (οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη απωλέσει στα χρόνια των Μνημονίων το 40% του εισοδήματός τους) κρύβεται το μόνιμο αίτημα των σχολαρχών για νέες μειώσεις. Όπως και η προηγούμενη “πρόταση” έτσι και αυτή στοχεύουν κατ’ αποκλειστικότητα στην περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους στα ιδιωτικά σχολεία.

    5. Η “ασφυξία” του κράτους στη λειτουργία των σχολείων. Η μετάφραση αυτής της φράσης είναι: Να αποσυρθεί άμεσα ο έλεγχος της πολιτείας από τα σχολεία (κυρίως εννοούν τα ιδιωτικά), ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα το πάρτι φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.

  1. Να αναλάβει την επιτήρηση των σχολείων η τοπική αυτοδιοίκηση. Ίσως η πλέον δόλια πρόταση ΣΕΒ-ΣΙΣ. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει πόρους για τα στοιχειώδη. Σε χώρες με ανάλογη οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα (κυρίως οι πρώην ανατολικές) όπου εφαρμόστηκε το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της δήθεν αποκέντρωσης, δεκάδες σχολεία έκλεισαν και οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξανεμίστηκαν. Και φυσικά στη γωνία περίμεναν οι σωτήρες-ιδιώτες για να “αναστήσουν” τα ρημαγμένα σχολεία.

Η νεοφιλελεύθερη πρόταση για την εκπαίδευση είναι γνωστή και απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας πίσω της κοινωνικά ερείπια και αυξημένες ανισότητες.

Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση για το σχέδιο αυτό που οργανωμένες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις ετοιμάζουν για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Καλεί, επίσης, τη ΓΣΕΕ να απαντήσει άμεσα και ζητά την άμεση σύγκληση συνάντησης ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ για το ζήτημα αυτό.

ip[
Exit mobile version