Το διεκδικητικό πλαίσιο ΔΟΕ για δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδική αγωγή, οικονομικά, επιμόρφωση

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η αδιέξοδη πολιτική που από το 2010, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας, εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των θεσμών (Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Ε.Ε.), έχει δημιουργήσει συνθήκες απελπισίας για τους εργαζόμενους. Τα λογιστικά εφευρήματα, επικοινωνιακού χαρακτήρα κι επικίνδυνα διαστρεβλωτικά, ηχούν κωμικοτραγικά στα αυτιά των εργαζομένων Οι φοροεπιδρομές που έχουν εξαπολυθεί κατά μισθωτών και συνταξιούχων (του εύκολου δηλαδή στόχου) , εντείνουν τα τεράστια προβλήματα που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων των τελευταίων ετών και η πολιτική της συρρίκνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους .

Η Δημόσια Εκπαίδευση και η Υγεία, έχουν βρεθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο αυτών των πολιτικών. Ο χώρος της εκπαίδευσης βίωσε τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα με εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο φάσμα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας και, τελικά, της απόλυσης και άλλους να μετατάσσονται από τη Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση για να «σωθούν» δημιουργώντας, παράλληλα, τεράστιες αδικίες σε βάρος των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων στην Α/θμια Εκπαίδευση. Μια νέα πραγματικότητα, δίχως εκπαιδευτικό προγραμματισμό και σχεδιασμό αλλά με κριτήρια οικονομικού – λογιστικού χαραχτήρα, διαμορφώθηκε. Μια νέα πραγματικότητα δίχως διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, με χιλιάδες αναπληρωτές να προσλαμβάνονται μόνο μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ.

Οι εκπαιδευτικοί δέχτηκαν ανελέητη επίθεση σε όλους τους τομείς της υπαλληλικής και προσωπικής τους ζωής. Διαθεσιμότητα στη Β/θμια εκπαίδευση, υποχρεωτικές μετατάξεις σε καθεστώς παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας, αυθαίρετες μετακινήσεις, μη πραγματοποίηση αναγκαίων αποσπάσεων, μη πραγματοποίηση των μεταθέσεων, διοικητικός αυταρχισμός με πειθαρχικές διώξεις στα πλαίσια ενός πειθαρχικού «δικαίου» που όλοι αναγνωρίζουν τον άδικο κι αυταρχικό χαρακτήρα του αλλά κανείς δεν καταργεί (αφού και το τελευταίο σχέδιο νόμου δεν αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου) . Έναρξη εφαρμογής της αξιολόγησης με θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολικών μονάδων, μισθολογική – βαθμολογική καθήλωση και απολύσεις και του οποίου την πλήρη κατάργηση αναμένουμε, πέρα από το επίπεδο της εξαγγελίας και σε αυτό της υλοποίησης. Κι όλα τα παραπάνω, μέσα στο εδώ και χρόνια διαμορφωμένο, τοπίο της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να καλύψουν βασικούς τομείς λειτουργίας τους (γραφική ύλη, πετρέλαιο θέρμανσης) αλλά και της κατάργησης εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως η αναλογία 1:25 στα τμήματα. Η πολιτική του μνημονίου, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών και της “ακύρωσης” των Κοινωνικών Αγαθών, που επιβάλλεται από τους «Θεσμούς» και εκτελείται κατά γράμμα και από την νέα Κυβέρνηση (ήταν απογοητευτικές οι αναφορές του νέου Υπουργού Παιδείας στους οικονομικούς περιορισμούς του τρέχοντος τετραμήνου αλλά και στο μεσοπρόθεσμο), απαιτεί από όλους μας να βρεθούμε στο δρόμο και να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Απαιτεί αφύπνιση και δυναμικούς αγώνες. Όλα αυτά τα μέτρα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την υιοθέτηση μιας σκληρής αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, είναι απαραίτητο να βρουν απέναντί τους τη δυναμική αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτόν τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές , που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και το σύνολο των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων.

Α. ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στις Γ.Σ. των Συλλόγων:

  1. Περισσότεροι από 60.000 μαθητές προσχολικής ηλικίας θα παραμείνουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου και στη νέα σχολική χρονιά.
  2. Οι δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα συρρικνωμένες.
  3. Σήμερα η συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών για την Παιδεία συνεπάγεται τη συρρίκνωση των Πολιτικών Αντισταθμιστικής Αγωγής (Ολοήμερο Σχολείο, Τάξεις Υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Ενισχυτική Διδασκαλία, αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό κ.λ.π.) και γενικότερα της ποιότητας της εκπαίδευσης.
  4. Οι σκληρές πολιτικές των περικοπών που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις έχουν πλήξει βαρύτατα τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας. Στο χώρο της παιδείας, το αίτημα για αύξηση των δαπανών στο ύψος του 5% επί του Α.Ε.Π., ως πρώτο βήμα προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ιεραρχείται ως πρώτο στις διεκδικήσεις μας. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι οι δαπάνες που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία έχουν άμεση σχέση με τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την ποιότητά της.

Διεκδικούμε:

Οικονομικά Εκπαιδευτικών

Οι ρυθμίσεις του Νόμου 4024/11 (μισθολόγιο – φτωχολόγιο) έχουν φέρει τους εκπαιδευτικούς σε απόλυτη απόγνωση, μετατρέποντας τους μισθούς της σε προνοιακό επίδομα, στερώντας τους τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς. Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στους νέους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκτός από τους μισθούς φτώχειας των 645€ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το βαθμολόγιο με τις διαρκείς αξιολογήσεις, τις αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές ποσοστώσεις εκτός από το αυταρχικό πλαίσιο που δημιουργεί έχει ως στόχο και την περαιτέρω οικονομική καθίζηση των εκπαιδευτικών: Διεκδικούμε:

Προσχολική Αγωγή

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της διαδρομής του. Η προσχολική αγωγή, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, είναι καθοριστική για τη μετέπειτα μορφωτική πορεία του παιδιού. Γι’ αυτό και επιμένουμε στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Η υποχρεωτικότητα αυτή σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και του κοινωνικού ρόλου του νηπιαγωγείου, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αποφασιστικά το οξύτατο και δυσεπίλυτο πρόβλημα των εργαζομένων γονέων, ενώ ταυτόχρονα, με την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, θα καταστεί δυνατή η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Διεκδικούμε:

Διεκδικήσεις :

  1. Την τελευταία εικοσαετία τα επιμορφωτικά προγράμματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα για τους εκπαιδευτικούς. Όσα, δε, υλοποιούνταν ήταν προσαρμοσμένα, κυρίως, στα επίπεδα ενδιαφέροντος εκείνων που τα υλοποιούσαν και όχι των εκπαιδευτικών. Δεν ήταν, δε, λίγες οι περιπτώσεις που ήταν κακής ποιότητας. Είναι εδραιωμένη η πεποίθηση στον εκπαιδευτικό κόσμο ότι τα προγράμματα γίνονταν κυρίως για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία εξαντλούσαν τις χρηματοδοτήσεις στο επίπεδο των επιμορφωτών, χωρίς να έχει προβλεφθεί έστω και η ελάχιστη αποζημίωση για τους επιμορφούμενους οι οποίοι με τεράστιο κόστος (οικονομικό, προσωπικό, οικογενειακό) γέμιζαν τις αίθουσες, προσδοκώντας σε κάτι το ουσιαστικό, το οποίο δεν έπαιρναν.
  2. Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι το τετράπτυχο: μόρφωση – επιμόρφωση – μεταπτυχιακές σπουδές – μετεκπαίδευση, είναι ένα ενιαίο σύνολο και πρέπει από, επιστημονικής πλευράς, έτσι να αντιμετωπίζεται.
  3. Από τότε που ιδρύθηκε η Δ.Ο.Ε., από τη δεκαετία του ’20, το αίτημα για πανεπιστημιακή μόρφωση και επιμόρφωση στο δάσκαλο ήταν πρώτο στις διεκδικήσεις μας.
  4. …Με τη μετεκπαίδευση και την επιμόρφωση, καθώς είναι οπλισμένος ο δάσκαλος με την πείρα, ξανοίγει νέους κόσμους, βλέπει μπροστά του καθαρά, οι θεωρίες απλοποιούνται, οι ελλείψεις διορθώνονται, εκτιμά περισσότερο τη δουλειά του, ξέρει τι γυρεύει και πώς θα το πετύχει.
  5. «…Είν’ αλήθεια ότι για να μπορέσει κανείς σήμερα να ζήσει και να σταθεί στην κοινωνία, πρέπει να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τη σημερινή κοινωνική εξέλιξη και τις απαιτήσεις της. Για τούτο είναι ανάγκη ο άνθρωπος οποιοδήποτε επάγγελμα και αν έχει να μην επαναπαύεται στη μόρφωση που μια φορά πήρε, αλλά να παρακολουθεί τη σύγχρονη κίνηση και τυχόν πρόοδο που γίνηκε στο επάγγελμά του…
Ασφαλιστικά
  1. Διεκδικούμε:

Η εισήγηση για το πρόγραμμα δράσης της συνδικαλιστικής χρονιάς 2015-16, θα αποσταλεί με την οριστική ημερήσια διάταξη, αφού λάβουμε υπόψη μας τις εξελίξεις της περιόδου εκείνης.

ΔΟΕ

ip[
Exit mobile version