Στις 20 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με το πρόγραμμα) αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, το στην Ελλάδα προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή τους πρώτους μήνες του 2024 .

Σύμφωνα με το Έθνος, όλες οι διατάξεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς διαρκώς ανακύπτουν ζητήματα τα οποία πρέπει να εξετασθούν, ενώ το νομοσχέδιο θα φέρει τον τίτλο «» γιατί όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και το κρατικό μονοπώλιο.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι «στόχος είναι οι 40.000 Έλληνες, που σπουδάζουν στο εξωτερικό να μείνουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να φέρουμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα».Το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ενώ σήμερα οι πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων περιμένουν από τον υπουργού Παιδείας, ο οποίος θα παραστεί στη Σύνοδο τους, να δώσει το στίγμα και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα λειτουργήσουν στη χώρα μας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και πως θα στηριχτούν τα δημόσια ιδρύματα. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνει διάσπαρτες πληροφορίες σχετικά με τον νέο νόμο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα έχουν κρατική χρηματοδότηση, ότι θα υπόκεινται στον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και ότι τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας τους θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «δεν θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου. Έχουμε μελετήσει όλα τα αντίστοιχα κριτήρια λειτουργίας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε ξένες χώρες. Το ελληνικό σύστημα θα είναι το αυστηρότερο”, τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης και σημείωσε «δεν μπορούμε να είμαστε στο 2023 με την εργαλειοθήκη του 1970. Έχει τρέξει ο κόσμος. Έχω στα χέρια μου μια μελέτη η οποία λέει ότι η λειτουργία μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορεί να δώσει αύξηση στο εθνικό ΑΕΙ κατά 1%. Στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη η επίδραση στο Κυπριακό ΑΕΠ. Είναι χρέος μας να κάνουμε ότι έκαναν οι Κύπριοι απέναντι στο πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε»

Η εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ

Όσον αφορά στην εισαγωγή των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια το οποίο ενδιαφέρει άμεσα την ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι τις προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος και προφανώς όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες η υψηλή βαθμολογία σε κάποια μαθήματα θα είναι αναγκαία για τη ζήτηση σε σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρικέ, νομικές, οικονομικές κ.α . Για την εγγραφή στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε Προπτυχιακό τμήμα , ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει: Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου .Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής πάλι θα καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού, ενώ προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ