Αξιοσημείωτες αλλαγές στην εγχώρια αγορά real estate φέρνει ο πρόσφατος νόμος που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο στη χώρα μας, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις και στο μείζον θέμα της φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με το capital και με στελέχη της αγοράς, ένας νέος τομέας στην ελληνική αγορά ακινήτων ανοίγει ο οποίος παράμεινε αναξιοποίητος επί μακρόθεν και θα αποτελέσει το επόμενο στοίχημα της κτηματαγοράς με την ανάπτυξη συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand Δ. Ανδριόπουλος, η εταιρεία ξεκινά την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό και τη μετατροπή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων. Μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. που θα αναπτυχθεί, χάρη και στην εγγύτητα με τον Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν, μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές ευοδωθούν, όπως ανέφερε, τμήμα του ακινήτου θα αξιοποιηθεί ως φοιτητικές κατοικίες που θα μπορούσαν να μισθωθούν τόσο από τους σπουδαστές ενός ιδιωτικού ιδρύματος, όσο και από τους φοιτητές του Γεωπονικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη επένδυση, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναμένεται και στην περιοχή του Ελληνικού σε συνεργασία και με Hellenic Healthcare Group (ΗΗG) που περιλαμβάνει τα θεραπευτήρια Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General και Λητώ του Ομίλου CVC.

Μάλιστα κοντά στην έκταση που θα στεγαστεί το νέο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας εξετάζεται η δημιουργία συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών από μεγάλο παίκτη της αγοράς real estate για τη στέγαση των σπουδαστών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον των κυπριακών πανεπιστημίων για την ελληνική αγορά είναι μεγάλο και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στροφή στα φοιτητικές κατοικίες

Η είσοδος των ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανοίγει και το μεγάλο κεφάλαιο της φοιτητικής στέγης στην χώρα μας. Ήδη μεγάλοι αλλά και μικρότεροι παίκτες της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το κομμάτι του real estate, είτε αναπτύσοντας ανάλογα projects είτε σχεδιάζοντας την υλοποίηση κατοικιών που θα απευθύνονται σε σπουδαστές.

Σημαντική παρουσία στον τομέα αυτό έχει η Premia η οποία διαθέτει τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νέο συγκρότημα 102 διαμερισμάτων που αναπτύσσει στην Ξάνθη.

“Το όραμά μας είναι η ανάπτυξη και λειτουργία στην Ελλάδα φοιτητικών κατοικιών αντάξιων με αυτές που λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στέγασης στους φοιτητές της χώρας”, έχει τονίσει ο Κ. Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Premia Properties.

Ενδιαφέρον για την ανάπτυξη φοιτητικών κατοικιών διατηρούν και άλλες εταιρείες real estate όπως για παράδειγμα η Intracom Properties.
Στα ύψη οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών

Η έλλειψη μικρών διαμερισμάτων που προορίζονται για φοιτητικές κατοικίες, έχει εκτοξεύει στα ύψη των ενοικίων αυτών των ακινήτων, με τη άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% to 2023 και τη μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1€/τ.μ.

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Από την άλλη, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Στην Θεσσαλονίκη η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/τ.μ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6€/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνονται σε πρόσφατες έρευνες σε σχέση με 10 χρόνια πριν, οι ζητούμενες τιμές για φοιτητικές κατοικίες αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 61,9% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 80,42%. Όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση, προβλέπεται η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων λόγω περιορισμένης προσφοράς, γεγονός που θα απασχολήσει όλο και περισσότερο ΑΕΕΑΠ και επενδυτές, τα αμέσως επόμενα χρόνια.