Η τραγωδία στα Τέμπη φέρνει μέτρα σε –  Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο φόρος αίματος για τα πανεπιστήμια είναι βαρύς και ειδικά για το Αριστοτέλειο, που έχασε 12 από τους φοιτητές τους, «τόσοι φοιτητές του ΑΠΘ δεν είχαν χαθεί ούτε στον πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι αρχές του ιδρύματος.

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι τιμώντας το λειτούργημά τους εξετάζουν μέτρα -ώστε τα «παιδιά τους» να μην ξεχαστούν και πάντα να υπάρχουν στη συλλογική μνήμη- όπως:

Nα καθιερωθεί η 28η Φεβρουαρίου ως Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών και στη διαρκή υπενθύμιση της ευθύνης της Πολιτείας να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την ασφάλεια και την κοινωνική ευημερία όλων των πολιτών. Η εισήγηση έγινε από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, προς τη Σύνοδο των πρυτάνεων.

Να αναγερθεί μνημείο για τους 12 φοιτητές του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό σημείο του Ιδρύματος. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Όπως τονίζει σύσσωμη η κοινότητα του Αριστοτέλειου «είναι μία τραγική στιγμή, μια τραγική σελίδα στην ιστορία του πανεπιστημίου μας και είμαστε όλοι συντετριμμένοι». Ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και σε άλλα πανεπιστήμια τα οποία επιθυμούν την ανέγερση μνημείου στους χώρους τους για τους φοιτητές που χάθηκαν.

Να δοθεί ψυχολογική υποστήριξη σε φοιτητές, που το έχουν ανάγκη. Η απόφαση αυτή αφορά σε όλα τα πανεπιστήμια. Ήδη το Αριστοτέλειο βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη σε όσους τη χρειάζονται μετά από το αδιανόητο αυτό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συμφοιτητές και φίλους τους. Κάθε φοιτητής μπορεί, χωρίς φυσικά χρέωση, να μιλήσει με ψυχολόγους και ψυχίατρους του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ΑΠΘ καλώντας τον αριθμό 2310 992621 ή κλείνοντας ραντεβού στον αριθμό 2310 999888».

Να δοθούν τα πτυχία των αδικοχαμένων φοιτητών στις οικογένειες τους . Όπως έχει δηλώσει ο πρύτανης του ΑΠΘ το θέμα εξετάζεται νομικά.
Στη μνήμη των Κύπριων φοιτητών που πέθαναν στα Τέμπη να δίνονται υποτροφίες από το ΙΚΥ σε φοιτητές από την Κύπρο γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά καθηγητής του ιδρύματος «μας έστειλαν τα παιδιά τους να τα σπουδάσουμε και τα στείλαμε πίσω νεκρά» .

Από την πλευρά της πολιτείας θα ανακοινωθούν μέτρα για τους φοιτητές που βρίσκονταν στο μοιραίο τρένο ώστε όσοι το επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή σε πανεπιστήμιο κοντά στο σπίτι τους. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.