Σύμφωνα με τις στο ΑΠΕ σχετικά με την ξενόγλωσση εκπαίδευση οι μαθητές από του χρόνου δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο. Και για τη β’ λυκείου, θα έχουμε δυο δίωρα την εβδομάδα, μετά το μάθημα, διδασκαλία ξένης γλώσσας. Που, αν δεν συμπληρώνουν αριθμό στο σχολείο τους, θα πηγαίνουν σε κάποιο γειτονικό σχολείο.

Επίσης σε στις 21 Ιανουαρίου είχε χαρακτηριστικά για το θέμα αναφέρει: “Επίσης Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα δίνονται δωρεάν αυτά τα συγγράμματα. Είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς, που το κληρονομήσαμε. Δεν μπορεί το κράτος να συναλλάσσεται με εμπόρους.

 

Είναι ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, από τον επόμενο Σεπτέμβριο, σε όλες τις βαθμίδες τα ξενόγλωσσα βιβλία θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές, όπως πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους μαθητές.

Ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησής σας, σχετικά με τα πιστοποιητικά κ.λπ., μέχρι τέλος Φεβρουαρίου το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του για το θέμα της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Υπάρχει ένα έλλειμμα και το έλλειμα δεν είναι πρόβλημα των εκπαιδευτικών. Είναι όλη η δομή, η οποία οδηγεί, αναγκάζει, προτρέπει πολλές οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν ξένες γλώσσες εκτός του σχολείου.

Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα, που θα ενισχύσει σημαντικά την εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσα στο σχολείο.

Ο λόγος που ενδεχομένως να σας έχει μπερδέψει λίγο το θέμα του προϋπολογισμού για τα βιβλία είναι ότι δεν θα αγοράσουμε τα υπάρχοντα βιβλία. Ετοιμάζουμε άλλο υλικό. Αυτό έχει σημασία. Δεν πρόκειται εμείς να πούμε «ωραία, να μην τα πληρώνουν τα παιδιά και να τα πληρώνει το κράτος». Όπως και στα υπόλοιπα, έχουμε διαδικασίες βάσει των οποίων παράγονται τα βιβλία -όχι μόνον με φυσικό τρόπο, αλλά και η συγγραφή τους-, έτσι ακριβώς προχωρούμε και στο θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων, που επιμένω ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια.”