: Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους ειδικούς η ραγδαία αύξηση των με αποτέλεσμα να διχάζονται. Κάποιοι ζητούν να κλείσουν άμεσα τα σχολεία, ενώ άλλοι λένε να μείνουν ανοιχτά. Δείτε στο ipaidia.gr τι λένε οι ειδικοί.

Κεραμέως: Δεν έχουμε λάβει εισήγηση να κλείσουν

Μια πρόγευση της στάσης των ειδικών καταγράφηκε χθες, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιστημόνων, όπου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα από τα δεδομένα της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητές της, τους ειδικούς εξακολουθεί να προβληματίζει η Αττική, καθώς η οριζόντια εφαρμογή μέτρων πλήττει άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ως πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο καθολικής από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το λιανεμπόριο.

Για το μείζον ζήτημα των ημερών, του τι μέλλει γενέσθαι με τα , μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για την Παρασκευή αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.

Ερωτηθείσα αν θα κλείσουν τα σχολεία η τόνισε χθες, μιλώντας στο MEGA ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των σχολείων με εξαίρεση τα στις κόκκινες περιοχές και πρόσθεσε: «Σήμερα Πέμπτη, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων».

Μάλιστα επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για το θέμα των σχολείων» και τόνισε ότι «δεν έχουμε λάβει εισήγηση από ειδικούς».

Η κυρία Κεραμέως απηύθυνε πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν αίτηση για τη διενέργεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Την ίδια ώρα, στους επιστημονικούς κύκλος είναι πολύ έντονη η ανησυχία μετά το άνοιγμα των σχολείων, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα «πισωγύρισμα».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του μίλησε χθες, ο κ. Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου», για την σοκαριστική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, τόνισε: «Κατά τη γνώμη μου τα . Δεν είναι μόνο η μετάδοση από τα παιδιά σε γονείς, αλλά κι η κινητικότητα και η αύξηση του συνωστισμού. Υπάρχει ανισότητα μεταξύ των μαθητών. Και τρίτον, ό,τι χάνεται στα σχολεία μπορούμε να το αναπληρώσουμε, ενώ στην οικονομία είναι δύσκολο να ανακάμψει… Η οικονομία δύσκολα ανακάμπτει. Εδώ βλέπω αυστηροποίηση των ελέγχων».

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων, τάχθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου «ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχυτέρα από το κλασικό που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη»

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί , αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.

«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ στον ΣΚΑΙ.

«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο και αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε.

Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.