Με την απονομή 34 απολυτηρίων Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου σε ισάριθμους ξενόγλωσσους κατοίκους του Ρεθύμνου, εκπαιδευόμενους του Προγράμματος Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, που υλοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ολοκληρώθηκαν φέτος τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

 

Τα μαθήματα διήρκεσαν περίπου έξι μήνες, από τον Δεκέμβριο 2018 έως τον Μάιο 2019 και υλοποιήθηκαν στην κεντρική δομή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – Περιφέρειας Κρήτης (Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης), καθώς και στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου- Αρσάνιο Γυμνάσιο.

Τα Προγράμματα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας έχουν αυξανόμενη απήχηση στους ξενόγλωσσους, μόνιμους ή εποχιακούς πολίτες στο Ρέθυμνο, και η συμμετοχή σε αυτά είναι μεγάλη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος, σύμφωνα με τους αρμόδιους της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, διπλασιάστηκαν, σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο τα τμήματα που δημιουργήθηκαν, όσο και ο αριθμός των εκπαιδευομένων. Οκτώ συνολικά τμήματα, επιπέδου αρχαρίων και προχωρημένων, λειτούργησαν πρωινές και απογευματινές ώρες, τα οποία παρακολούθησαν διακόσια περίπου άτομα από 25 χώρες προέλευσης.

Οι εκπαιδευόμενοι, στην εκδήλωση της απονομής, μοιράστηκαν με όλους τους παρευρισκόμενους την εμπειρία τους, μιλώντας για την επίδραση που είχαν τα μαθήματα ελληνικών στην ποιότητα ζωής τους. Στην άρση της απομόνωσης, που νιώθει κάποιος όταν δεν μιλά τη γλώσσα του τόπου, στην άνεση επικοινωνίας που αποκτήθηκε στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, στην επαφή με το σχολείο των παιδιών τους, με τις δημόσιες υπηρεσίες, στην εργασία τους, στην ευχέρεια να διαβάζουν μια εφημερίδα ή να παρακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να πηγαίνουν στην αγορά, να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη για τα παιδιά τους και τους ίδιους, να έχουν επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και τόσα άλλα καθημερινά που κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα ζωής.

Κεντρικοί άξονες των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αποτελούν αφενός η καλλιέργεια των εργαλείων επικοινωνίας (προφορικός και γραπτός λόγος) των συμμετεχόντων στην ελληνική γλώσσα, αφετέρου η ενσωμάτωση των ατόμων στον κοινωνικό ιστό, με την ενεργή συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης του Ρεθύμνου. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάστηκαν η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης (Διεύθυνση Ανάπτυξης/Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης), ο Δήμος Ρεθύμνης (Τμήμα Παιδείας & Τοπικές Κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Χαμαλευρίου), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου- Αρσάνιο Γυμνάσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, καθώς και εκπρόσωποι των αλλοδαπών.