Πτυχιούχοι Μηχανικοί: Αναμένουμε επί 35 χρόνια να ρυθμιστεί το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός μας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/11/2018 - 19:39 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί αναμένουμε, μάταια, επί 35 χρόνια από την ελληνική πολιτεία να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ανωτέρω παράλειψη μας εμποδίζει η/και μας αποκλείει από την άσκηση του επαγγέλματός μας και αποτελεί αφορμή να γινόμαστε αποδέκτες απαξιωτικής αντιμετώπισης από φορείς του δημοσίου και μη, προκαλώντας μας ανυπολόγιστη ηθική και επαγγελματική βλάβη όλο αυτό το διάστημα. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: • Δεν δεχόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματά μας να αποτελούν προϊόν συντεχνιακής διαπραγμάτευσης με τους επαγγελματικούς φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών.

 

Απαιτούμε να μας αναγνωριστούν τα Ε.Δ. που απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών μας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! • Δεν ζητάμε καμία εξίσωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με εκείνα των Διπλωματούχων ούτε να παρθούν δικαιώματα από καμία ειδικότητα για να δοθούν σε εμάς. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών πεδίων ανάμεσα σε σχολές Α.Ε.Ι. και δεν σκοπεύουμε να το πληρώσουμε στερούμενοι των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. • Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε διαφοροποίηση της τεχνικής ευθύνης που μπορούμε να αναλαμβάνουμε έναντι των Διπλωματούχων, καθώς αμφότεροι είμαστε απόφοιτοι Α.Ε.Ι.

 

• Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορετική διάρκεια σπουδών ανάμεσα στις Πολυτεχνικές Σχολές και τις Σχολές Μηχανικών των Τ.Ε.Ι, και αυτό θα πρέπει
να αποτυπωθεί στο πλήθος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων κάθε ειδικότητας και όχι με αδικαιολόγητους περιορισμούς αυτών. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα εξέλιξης μέσω της συνέχισης σπουδών (μεταπτυχιακών / διδακτορικών) ή αποδεδειγμένης επαγγελματικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

 

• Δεν μας ενδιαφέρει ποιος φορέας θα ελέγχει το μητρώο και θα μας χορηγεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με βασική προϋπόθεση αυτός να μας αποκαλεί, τουλάχιστον, με το νόμιμο τίτλο μας – Πτυχιούχοι Μηχανικοί Α.Ε.Ι.- και να μην επιδίδεται στη χρήση απαξιωτικών επιθέτων όπως π.χ. Τεχνολόγος, Τεχνικός, Τεχνικές Επωνυμίες κλπ.

Καλούμε τη πολιτεία μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή σχεδίου νόμου το οποίο: Α. θα θεσπίζει την ιδιότητα του Πτυχιούχου Μηχανικού και το δικαίωμα πρόσβασής της στο επάγγελμα του μηχανικού, Β. θα ορίζει ένα απλό, δίκαιο, αντικειμενικό και με σαφές χρονοδιάγραμμα τρόπο για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε ειδικότητας, με βάση κοινές εισηγήσεις των ομοειδών σχολών. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω, δηλώνουμε έτοιμοι να προβούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η περίοδος χάριτος και η διακομματική κοροϊδία που εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια τελειώνουν εδώ.- • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: