: Θετική ήταν η . Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, για το αν πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί.

: Τα πιθανά σενάρια

Η χθεσινή, απότομη, αύξηση των νέων μολύνσεων και παράλληλα ο σχεδόν αμετάβλητος αριθμός των διασωληνωμένων μετέθεσαν πριν τα Φώτα τις όποιες αποφάσεις  αναφορικά με το .

«Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα όλων των βαθμίδων» επανέλαβε, άλλωστε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας όμως πως «αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ’ ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε». Και αυτό γιατί, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδευθεί από κύμα άσκοπων μετακινήσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης του ιού.

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το . Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία».

Η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών, ωστόσο, δεν καθοδηγεί τις αποφάσεις των ειδικών, καθώς η ξαφνική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χθες είχε ως αποτέλεσμα να διχαστούν τα μέλη της Επιτροπής τόσο ως προς το πότε, όσο και ως προς το πως θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στα θρανία. Μολονότι η (ή εναλλακτικά στις 11 με μια μικρή παράταση) σε μια μαραθώνια και ζωηρή συνεδρίαση παρουσία και της υπουργού Παιδείας, μια δεύτερη άποψη ήθελε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: «Δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων - Συνεδριάζει η επιτροπή

Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες συναινούν αρχικά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας την επαναφορά γυμνασίων και λυκείων σε δεύτερο χρόνο, εκεί περίπου στις 15 Ιανουαρίου.

Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει το επικρατέστερο, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η συνολική επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα (θέση που έχει κάποιους υποστηρικτές και εντός της Επιτροπής), δηλαδή για όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, πιθανότητα που θεωρείται ισχνή αυτή τη στιγμή. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες, ως προς την ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού στην παρούσα φάση. Επαναξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τσάκρης: Πιθανό άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

«Αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Τσακρής είπε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Καπραβέλος: Δεν μπορούν να ανοίξουν τα

Όπως αναφέρει ο κ. Καπραβέλος τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο Παπανικολάου.

«Είναι μια κορυφαία ιατρική πράξη ο εμβολιασμός. Είναι μια πράξη προφύλαξης που βάζει τα θεμέλια ελέγχου της πανδημίας. Είναι μια ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας και μάλιστα ένα επιστημονικό επίτευγμα, που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε τα εμβόλια».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι τα εμβόλια βγήκαν ως μια πράξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην εντατική χρησιμοποιούνται χιλιάδες φάρμακα, κανένα δεν έχει την αποτελεσματικότητα και την επίδραση που έχει του εμβόλιο πάνω στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με το άνοιγμα των ο κ. Καπραβέλος είπε ότι δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.