Ποιες θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις για την Παιδεία

Με αγωνία ο εκπαιδευτικός κόσμος περιμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης για τα θέματα που αφορούν ζητήματα της εκπαίδευσης. Ήδη η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θέλοντας να δώσει μια απάντηση στα δεκάδες δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, μέσω ανακοίνωσης στις 31 Ιανουαρίου έδωσε ένα στίγμα των όσων αναμένονται να παρουσιαστούν και στη Βουλή.

2. Την επαναφορά του 9,5 ως βαθμού προαγωγής.

3. Τη μη προσμέτρηση των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

4. Αναβάθμιση της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας που τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν αποσπασματικά ή αφορούσαν έναν μικρό αριθμό σχολείων.

5. Διάλογος για νέο σύστημα εισαγωγής. Άλλωστε και σε δελτίο τύπου αναφέρθηκε ότι το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους.

6. Αναμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ελάφρυνση ωρολογίου προγράμματος, βιβλία.

7. Μείωση του χρόνου εξετάσεων στα Γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου.

Όσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 στελέχη του Υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στο news.gr ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ως προς τον τρόπο διεύρυνσης των επιλογών των υποψηφίων. Σύμφωνα με τις προεκλογικές αποφάσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ οι μαθητές της Α και Β Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα εξετάσεων.

Εκπαιδευτικοί

1. Κατάργηση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης και έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης δημοκρατικό που δε θα είναι τιμωρητικό. Η νέα ηγεσία αναγνωρίζει ότι η αποτίμηση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου είναι απαραίτητη ωστόσο οφείλει να διεξάγεται με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο ως λειτουργία γνωστικής ανατροφοδότησης και αναστοχασμού και σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου.

2. Επαναλειτουργία των Τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και την επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

3. Αναμένεται να γίνει αναφορά και στην αναγκαιότητα μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει γράψει το news.gr οι προσλήψεις των αναπληρωτών ξεπερνούν τις 18.000 ενώ τα κενά, αν και βρισκόμαστε στο μέσον του σχολικού έτους είναι περισσότερα από 3.500.

4. Διαφανείς διαδικασίες στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει

ΑΕΙ-ΤΕΙ

1. Επιστροφή «αιώνιων» φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

2. Επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους ώστε να φέρουν σε πέρας το αυξημένο διοικητικό έργο των πανεπιστημίων

3. Έναρξη διαλόγου για αντικατάσταση του νόμου 4009/2011

4. Πανεπιστημιακό Άσυλο

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κινηθούν στα πλαίσια των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Παιδείας. Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή το απόγευμα και η συζήτηση επί αυτών θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Καλόγηρος Βασίλειος news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο χώρος της εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς μετράνε αντίστροφα για την συγκεκριμενοποίηση των αλλαγών που θα προωθηθούν στις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Το Σαββατοκύριακο στην Βουλή θα γίνουν γνωστές οι προγραμματικές δηλώσεις για τα θέματα της Παιδεία που θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο Λύκειο, τις Πανελλαδικές, τα θέματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ,γ τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα σε Π.Ε. και Δ.Ε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κινείται σε γενικά γραμμές, στο ίδιο μοτίβο με τις προεκλογικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ξεκάθαρα τα πρώτα 5 μέτρα.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας έκανε ξεκάθαρα τα εξής 5 βήματα

1) 9,5 ο βαθμός προαγωγής στο Λύκειο
2) Ακύρωση του υπολογισμού των βαθμών Α” και Β” Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ
3)Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ως υποχρεωτική πηγή του 50% των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις
4) Πάγωμα της αξιολόγησης

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Σχετικά με την αξιολόγηση, υπάρχουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη που αναφέρει πως “«Η αξιολόγηση όπως την ξέραμε θα καταργηθεί. Όταν θα γίνεται θα γίνεται αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και των μονάδων και μόνο για να δούμε τις αδυναμίες, για να ενισχύσουμε τις καλύτερες λειτουργίες. Καμία τιμωρητική διάθεση, μόνο διορθωτική προς το καλύτερο»”

Πανελλαδικές

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ” οι πανελλαδικές του 2016 θα γίνουν με 6 μαθήματα. Όπως τονίζει θα “ξηλωθεί” το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά του χρόνου και αφορούσε κατά κύριο λόγο τους φετινούς μαθητές της Β’Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται θα διατηρήσει το υπάρχον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τα 6 μαθήματα, προχωρώντας όμως σε αρκετές βελτιώσεις. Το 2016 οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τμημάτων από περισσότερα επιστημονικά πεδία.

AEI

1) Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος πλαίσιο ύστερα από διάλογο
2) Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ που είναι σε λίγο καιρό.
3) Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). “Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος την σχολή του. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο” ανέφερε η κ. Καλαμαρά.
4) Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού Ασύλου
5) Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση
6) Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει
7) Αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ

Διαθεσιμότητα – Προσωπικό της Εκπαίδευσης

1) Επαναπρόσληψη, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.
2) Επανατοποθετούνται οι οι καθηγητές των ΕΠΑΛ που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο τα σχολεία με τους γνωστικούς τομείς και τις ειδικότητες που καταργήθηκαν.

ip[
Exit mobile version