Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Social Innovation Hackathon – Junior Edition», μια πρωτοβουλία που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στόχευσε στην ενίσχυση της επιχειρηματικής σκέψης των νέων, μέσα από την ανάδειξη λύσεων για καθημερινά κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τη νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, διακρίθηκαν για τις προτάσεις τους τρία σχολεία: το 2ο Γενικό Λύκειο Συκεών, το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου. Οι μαθητές τους παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες που ξεχώρισαν για τη σύνδεσή τους με ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης.

Δείτε εδώ

Οι θεματικές προκλήσεις που αποτέλεσαν τη βάση του διαγωνισμού είχαν διαμορφωθεί σε συνεργασία με 14 σχολεία της περιοχής και εντάσσονταν σε παγκόσμιους στόχους, όπως «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες», «Καλή Υγεία και Ευημερία», «Μείωση Ανισοτήτων» και «Ειρήνη και Ισχυροί Θεσμοί». Οι προτάσεις των μαθητών βασίστηκαν σε αυτές τις προκλήσεις, με στόχο την παραγωγή εφαρμόσιμων κοινωνικών λύσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατερίνα Σαρρή, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρέδωσε τον λόγο σε εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Στράτος Σιμόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νικόλαος Τζόλλας, καθώς και οι Λάζαρος Κυρίζογλου, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Παναγιώτης Κετικίδης και Ευαγγελία Μπούτσκου, εκπροσωπώντας θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των θεματικών από τον κ. Σιμόπουλο, ακολούθησαν δύο εργαστήρια. Το πρώτο εισηγήθηκε ο Γιάννης Χαρχαντής, πρόεδρος και ιδρυτής του InfinityGreece, και το δεύτερο ο Κώστας Τραμαντζάς, γενικός διευθυντής της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και την αποτελεσματική παρουσίαση ιδεών.

Στο δεύτερο μέρος του διαγωνισμού, οι μαθητικές ομάδες εργάστηκαν συνεργατικά, διαμόρφωσαν τις προτάσεις τους και παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, διεκδικώντας τις κορυφαίες θέσεις και τα τρία βραβεία της διοργάνωσης.

Δείτε επίσης