Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του Πρύτανη για να μάθουν τις απόψεις του για το ΝΑΤΟ

Με πρόσχημα ότι ήθελαν να μάθουν τις απόψεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη για το… ΝΑΤΟ, περίπου τριάντα φοιτητές εισέβαλαν στο γραφείο του, την ώρα είχε συνάντηση με το Προεδρείο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με θέμα τον προγραμματισμό των κοινών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι φοιτητές, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ προέρχονταν κυρίως από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγραψαν συνθήματα στους τοίχους και τα σκαλιά του πανεπιστημίου, πριν αποχωρήσουν. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν καταγράφονται φαινόμενα παραβατικότητας όπως συμβαίνει στο ΑΠΘ και έχουν προκαλέσει σάλο ειδικά τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή, δηλαδή, που 471 φοιτητές δημοσιοποίησαν το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΠΑΜΑΚ αναφέρει για το σημερινό περιστατικό:

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκφράζει τη λύπη της για την επιπολαιότητα και τη βαναυσότητα της πρωτοβουλίας ομάδας περίπου 30 φοιτητών και καταδικάζει την εισβολή τους στο Γραφείο του Πρύτανη, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη. Οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, με κραυγές και άλλους ανάρμοστους τρόπους αξίωσαν να υπαγορεύσουν κανόνες λειτουργίας του Πανεπιστημίου, σύμφωνους με τις πολιτικές αντιλήψεις τους, σε πλήρη αντίθεση με την πάγια τακτική του ΠΑΜΑΚ να υπηρετεί αποκλειστικά την Παιδεία και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μακριά από κάθε κομματικό χρωματισμό.

Στους φοιτητές που ασχημονούσαν, ενώ προφανώς υπάρχουν πολλοί άλλοι αποδεκτοί τρόποι να εκθέτουν τα αιτήματά τους, τα οποία η Πρυτανεία είναι πάντοτε πρόθυμη να συζητήσει και να ικανοποιήσει εφόσον αντιστοιχούν στις ανάγκες της πανεπιστημιακής λειτουργίας, ο κ. Ζαπράνης συνέστησε να τηρήσουν τους όρους της στοιχειώδους ακαδημαϊκής ευπρέπειας. Το σωστό ακαδημαϊκό ήθος πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές που οδηγούν σε καταδίκη του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» και αποδεικνύουν ότι η επίσημη επίκλησή του παραπέμπει σε παρωχημένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις άσχετες με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Η ζημία που προκαλείται από την υπονόμευση του κύρους των πανεπιστημιακών θεσμών αποβαίνει εις βάρος των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για την πρόοδο των σπουδών τους.

Οι φοιτητές, προερχόμενοι κυρίως από το ΑΠΘ, απαίτησαν επιπλέον να μάθουν τις απόψεις του Πρύτανη για το ΝΑΤΟ και αποχώρησαν από το Γραφείο του όταν αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ως κείμενο εκτός του πλαισίου των καθηκόντων του, ενώ στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Πανεπιστημίου και βανδάλισαν το μαρμάρινο δάπεδο της εισόδου και τους τοίχους με συνθήματα.

Η εισβολή στο Γραφείο του Πρύτανη έγινε την ώρα που ο ίδιος είχε συνάντηση με το Προεδρείο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με θέμα τον προγραμματισμό των κοινών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων της Θεσσαλονίκης.

ip[
Exit mobile version