: Όπως, αρκετά είναι τα πανεπιστημιακά που βρίσκονται υπό αξιολόγηση και φέτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποφασίσει αν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα θα ισχύσουν από φέτος, δηλαδή αν θα αποκλειστεί η δυνατότητα εισαγωγής των υποψηφίων σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη ήταν μια εξαγγελία της πολιτικής ηγεσίας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 ανεστάλη η λειτουργία και τον επόμενο χρόνο καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επήλθαν αλλαγές στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Το επόμενο βήμα αναμένεται πολύ πιο μαζικό, με την πολιτική ηγεσία ήδη να έχει δώσει το «στίγμα» της φιλοσοφίας του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που επιθυμεί να διαμορφώσει.

Ποιά τμήματα βρίσκονται υπό αξιολόγηση

Τέλος στην ύπαρξη πολλών τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο σπουδών, τμημάτων με χαμηλή ζήτηση από τους υποψηφίους αλλά και τμημάτων με αμφισβητούμενη απορρόφηση αποφοίτων από την .

Ήδη τα αποτελέσματα από τις Πανελλήνιες των τελευταίων ετών έχουν καταγράψει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο, αλλά πολύ διαφορετική βάση εισαγωγής όπως και καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους στο .

Η «έξαρση» του αριθμού των τμημάτων με ίδιο αντικείμενο όπως στην περίπτωση των Γεωπονικών τμημάτων, των Μαθηματικών και ορισμένων οικονομικών (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), που έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις να υπερδιπλασιαστούν το 2019, είναι μερικά από τα παραδείγματα που εξετάζει η πολιτική ηγεσία πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων.

Πρόκειται για τμήματα που η απόκλιση της βάσης εισαγωγής τους αγγίζει ακόμα και τα 11.000 μόρια. Για παράδειγμα στο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ η βάση εισαγωγής πέρσι ήταν 18.422 μόρια και στο αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 7.598 μόρια.