:Τι είπε ο για την ανακοίνωση των Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Το «όχι σε όλα» που είπε η Σύνοδος των μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου στις αρχές της εβδομάδας, προκάλεσε εντύπωση  σε μία μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς με τη στάση τους αυτή οι πρυτάνεις έδειξαν ότι προτάσσουν το συντεχνιακό συμφέρον έναντι των αναγκαίων αλλαγών στον χώρο της , ακόμη και σε θέματα, όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση βάση εισαγωγής.

Σε νεότερη πάντως, ανακοίνωσή της η Σύνοδος μιλά για επιβεβαίωση παλαιότερης θέσης της σχετικά με την αναγκαιότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φοιτητών/τριών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων. «Προς αυτή τη κατεύθυνση τα μέλη της Συνόδου διατύπωσαν την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Συνόδου.

Η ανακοίνωση της Συνόδου, της 20ης Δεκεμβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, εμμένει στην προηγούμενη θετική άποψη που εξέφρασε κατά την έκτακτη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου», καθώς «για πρώτη φορά ζητείται από τα Τμήματα και τις Σχολές των να έχουν αποφασιστικό ρόλο σχετικά με τον καθορισμό των βάσεων», ενώ «υπήρξε και προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού» και για τον λόγο αυτό «τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του Υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη».

Και αν για το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ της χώρας είχαν εκφράσει εξαρχής τις επιφυλάξεις τους (παρά τις επιθέσεις κατά συναδέλφων τους σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και ΕΜΠ), για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, δεν είχαν δώσει δείγματα μία τέτοια αντιμετώπιση στείρας άρνησης.

Αυτό ακριβώς σχολίασε και ο ίδιος ο σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι το υπό διαβούλευση θα προχωρήσει (σ.σ. δεδομένου άλλωστε ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία, μεταξύ άλλων, και εξελέγη στην εξουσία). «Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη που απέρριψαν όλο το νομοσχέδιο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, χωρίς να μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του από τη στάση των πρυτάνεων.

Πανελλήνιες 2021: Αυτή είναι η ΝΕΑ εξεταστέα ύλη για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2021: Τι λένε οι Πρυτάνεις για τις νέες αλλαγές

Πανελλήνιες 2021: «Μη πυροβολείτε άλλο τη δημόσια εκπαίδευση»

Άνοιγμα σχολείων: Αυτή είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός απέρριψε το επιχείρημα της Συνόδου ότι με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, με αποτέλεσμα συγκεκριμένα Ιδρύματα να βρίσκονται αντιμέτωπα με ζητήματα επιβίωσης, καθώς, όπως ενδεικτικά ανέφερε, με τις προτάσεις των ΑΕΙ θα έχουμε  48.000 φοιτητές, όταν σήμερα αντίστοιχος αριθμός είναι 78.000.

«Με εντυπωσίασε, επίσης, το γεγονός ότι ενώ υπάρχει γενική συμφωνία ότι δεν μπορείς να κάνεις μάθημα με χαμηλό επίπεδο φοιτητών», δεν επιθυμούν τη θέσπιση βάση εισαγωγής, συμπλήρωσε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην ιδιότυπη «ομηρία» ολόκληρων Ιδρυμάτων ή Σχολών από μειοψηφίες 20 και 50 ατόμων –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– που δεν διστάζουν να διακόψουν ακόμα και το μάθημα στο αμφιθέατρο, επειδή απλώς δεν τους αρέσει! Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρωτοβουλία 68 πανεπιστημιακών να υπογράψουν κείμενο για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, με αίτημα τη μεταφορά του από τις φυλακές Δομοκού στον Κορυδαλλό, ο Αγγελος Συρίγος αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν αυτές οι τάσεις μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οσον αφορά την ίδρυση του ειδικού Σώματος φύλαξης των ΑΕΙ –της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ()– ο κ. Συρίγος επέμεινε στην άποψη ότι η Αστυνομία πρέπει να μπει στους πανεπιστημιακούς χώρους, προκειμένου να μπει ένα τέλος στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας. Δεν είναι όλα τα Ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας, αναγνώρισε ο υφυπουργός, αλλά κυρίως τα μεγάλα ΑΕΙ κοντά στον αστικό ιστό, δείχνοντας έτσι από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των ανδρών της ΟΠΠΙ.