: Σε άγνωστα νερά θα κινηθούν οι φετινοί της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, ελάχιστα γνωρίζουν για τις συνθήκες εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Θέμα ωρών ή και ημερών είναι η ανακοίνωση του αριθμού , που σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr είναι πολύ πιθανόν να συνοδεύεται από την ανακοίνωση των συντελεστών που έχουν ορίσει τα Πανεπιστήμια, ώστε να διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η νέα προσθήκη, που για φέτος εφαρμόζεται πρώτη φορά επιτρέπει μόνο εκτιμήσεις για τις αλλαγές που θα φέρει στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων της Γ’ Λυκείου όχι μόνο στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά ακόμα και στη συμπλήρωση του .

Όπως έχει γράψει και το παρελθόν το iPaidia.gr, ο αριθμός εισακτέων, που «παραδοσιακά» αποτελούσε τον πρώτο παράγοντα που γεννούσε τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων, πλέον αποδυναμώνεται με την έλευση της ΕΒΕ.

Ποιές σχολές θα επηρεάσει ο αριθμός εισακτέων και οι

Μέχρι πρότινος, οι μικροαλλαγές στους ανά σχολή, είτε αφορούσαν προσθήκες είτε περικοπές, λειτουργούσαν ως πυξίδα για την εκτίμηση της πορείας των βάσεων όλων των σχολών, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με μικρές απώλειες σε κάποιες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων και μικρές προσθήκες σε σχολές των περιφερειακών.

Ανάλογα με το μέγεθος των αλλαγών, προβλέπεται να ανέβει το επίπεδο σε κεντρικές σχολές που πιθανόν να χάσουν ένα κομμάτι υποψηφίων και να πέσει ο πήχης σε κάποια περιφερειακά τμήματα.

Πανελλήνιες 2021: «Χιλιάδες των υποψηφίων τον Αύγουστο που θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια»

Αντιθέτως, οι χαμηλόβαθμες και όσες βρίσκονται στο όριο της εκτιμώμενης αποτελούν αχαρτογράφητα νερά, μέχρι να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων.

Ακόμα και η ανακοίνωση των συντελεστών από τα Πανεπιστήμια, ίσως επηρεάσει δυσκολεύοντας ή διευκολύνοντας την εισαγωγή σε κάποια τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες.

Οι μαθητές που παραδοσιακά κινούνται σε χαμηλές επιδόσεις, γύρω από τα 10.000 μόρια θα βρίσκονται στην αβεβαιότητα μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων τον Αύγουστο.

Κι αυτό γιατί , ανάλογα με τις επιλογές των υποψηφίων, πολλά τμήματα θα βρεθούν κάτω από το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μένοντας χωρίς εισακτέους για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οι καραμπόλες της

Η φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εστιάζει στο να δημιουργήσει έναν κόφτη για τους εισακτέους με χαμηλές βαθμολογίες. Παράλληλα στοχεύει στο να προχωρήσει μέσω του μηχανογραφικού σε μια αξιολόγηση τμημάτων με αμφιλεγόμενο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η βέβαια συμπαρασύρει τμήματα και σχολές που σε ένα μεγάλο βαθμό η χαμηλή τους βάση οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή όπου η φοιτητική ζωή είναι αρκετά ακριβή για ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών.

Για τους παραπάνω λόγους σε κίνδυνο βρίσκονται τμήματα και σχολές με αντικείμενα, αρκετά υποσχόμενα στην αγορά εργασίας, όπως αυτά των Γεωπονικών, Μαθηματικών, Μηχανικών, ακόμα και του Τουρισμού.

Οι προβλέψεις από τις πιο αισιόδοξες έως τις πιο δυσοίωνες κάνουν λόγο για «απώλεια» εισακτέων από 7.000 έως και 25.000, με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό 2021 να είναι αυτές που θα ορίσουν πόσα αλλά και ποια τμήματα θα μείνουν με ελάχιστους ή ακόμα και χωρίς πρωτοετείς από τον Σεπτέμβριο του 2021.