: Οι όπως έχει ανακοινώσει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Οι θα ξεκινήσουν με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που φέτος για πρώτη φορά συνεξετάζονται, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία κατευθύνσεων.

Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα οι θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 26 με τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν:

α) είτε να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (όσοι δικαιούνται),

β) είτε να συμμετάσχουν στις . Σε αυτήν την περίπτωση οι παλαιοί απόφοιτοι, για το 2020, έχουν τη διπλή εναλλακτική δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα που ίσχυσε το 2019 ή αν θα εξεταστούν με το .

Βασικά χαρακτηριστικά του παλαιού συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψηφίους, τα Λατινικά για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, η δυνατότητα επιλογής 1 ή 2 πεδίων με 4 ή 5 μαθήματα.

Αντίθετα, βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για όλους τους υποψηφίους, η Κοινωνιολογία για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και η επιλογή ΜΟΝΟ ενός . Τέλος τα δύο συστήματα (παλαιό/νέο) έχουν διαφορετική εξεταστέα ύλη, διαφορετικό ποσοστό θέσεων για κάθε σύστημα, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων κλπ.

Στην παρούσα εγκύκλιο δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για όσους αποφοίτους επιλέξουν το παλαιό σύστημα, αυτό δηλαδή που ίσχυσε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019. Για όσους αποφοίτους επιλέξουν το νέο σύστημα, αυτοί θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 μαζί με τους μαθητές της τελευταίας τάξης και γι αυτούς εκδίδεται ανάλογη εγκύκλιος.

Τέλος όσοι απόφοιτοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το 2020, αυτοί υποβάλλουν κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο του 2020.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1. Όπως ρητά καθορίζεται στη νομοθεσία, οι απόφοιτοι που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα θα συμμετάσχουν με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες, που ίσχυσαν στις του 2019.

Είναι σαφές ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις του παλαιού συστήματος, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα πανελλαδικά μαθήματα και γενικότερα με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ίσχυσε το 2019.

2. Για τους υποψηφίους-αποφοίτους των Εσπερινών ΓΕΛ, ισχύουν αντίστοιχες διαδικασίες.

Δηλαδή παλαιοί απόφοιτοι Εσπερινών ΓΕΛ, έχουν γενικά μία διπλή εναλλακτική δυνατότητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020:

α) να συμμετάσχουν με τα Εσπερινά ΓΕΛ (εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης στο τετραετές εσπερινό ΓΕΛ) είτε με το ΠΑΛΑΙΟ σύστημα του Εσπερινού ΓΕΛ είτε με το ΝΕΟ σύστημα του Εσπερινού ΓΕΛ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων των Εσπερινών ΓΕΛ

β) να συμμετάσχουν με τα Ημερήσια ΓΕΛ είτε με το παλιό σύστημα, είτε με το νέο σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσουν το σύνολο των θέσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ.

3. Επίσης ρητά καθορίζεται στη νομοθεσία ότι οι απόφοιτοι που θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα (είτε των ημερήσιων είτε των εσπερινών ΓΕΛ) θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των και 6 τμημάτων. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το παλαιό σύστημα, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων (μαθητές και απόφοιτοι. Τα ανωτέρω ισχύουν αντίστοιχα και για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ με το παλιό σύστημα.

4. Παραμένουν σε ισχύ οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής φοιτητών στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων.