Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο και πρόσβαση τριτοβάθμια

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΛΥΚΕΙΟ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) καταθέτει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. την τελική έκθεσή του για τις αλλαγές στις και στο Λύκειο

Οι προτάσεις

Στις δύο τελευταίες τάξεις προτείνεται:

– Να διατηρηθεί, επί το δυνατόν, ο «πολυδιάστατος» χαρακτήρας της γνώσης της Α’ Λυκείου, με την προσφορά επιλογών μαθημάτων ή ενοτήτων μαθημάτων όλων των γνωστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων.
– Να μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων.
– Να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των επιμέρους μαθημάτων, ώστε να είναι δυνατή η εμβάθυνση.
– Να προετοιμάζει το πρόγραμμα μαθημάτων των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου τους μαθητές για τις απαιτήσεις των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει τόσο την παροχή των απαραίτητων γνώσεων όσο και την εξοικείωση με το επιστημονικό πνεύμα και τον χαρακτήρα της επιστημονικής γνώσης.

Έτσι, στη Β’ Λυκείου πρέπει να παραμείνει ένας ισχυρός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων γενικών γνώσεων προτού οι μαθητές προβούν στην καταλληλότερη για’ αυτούς επιλογή στη Γ’ Λυκείου πιο συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης.

Στη Γ’ Λυκείου η κεντρική λογική είναι η ύπαρξη μιας ενότητας επιλογών που δίνει δυνατότητα προσανατολισμού, σε συνδυασμό με μια ελεύθερη επιλογή εκτός «ειδίκευσης». Επομένως, στην τελευταία τάξη του Λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

ip[
Exit mobile version