ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Αλλαγές για να μειωθούν τα κενά σια σχολεία

Τη μάχη των κενών που παρουσιάζονται στα σχολεία κάθε Σεπτέμβριο με τις ελλείψεις καθηγητών αρχίζει το υπουργείο Παιδείας

Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόσημη με τη λειτουργική

Τα πάνω κάτω στο χρονοδιάγραμμα υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, προκειμένου να κερδίσει από το επόμενο έτος τη μάχη των κενών που εμφανίζονται κάθε Σεπτέμβριο στα σχολεία, σχεδιάζει τώρα να φέρει το υπουργείο Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ , έχει βάλει ως νέο στόχο την αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, καθώς πλέον υπάρχει αποτυπωμένη εικόνα του μεγαλύτερου ποσοστού των αναγκών στα σχολεία μέσω της ηλεκτρικής πλατφόρμας My School, όπου συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση ποικίλες πληροφορίες για δεδομένα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα My School έχει δεχθεί κριτική από τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνει και προσωπικά δεδομένα

Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουν εφέτος και στο εξής να ξεκινούν κάθε χρόνο πολύ νωρίτερα (Μάιο) οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και να ολοκληρωθούν πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, ώστε το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει 6 ημέρες νωρίτερα (στις 5 Σεπτεμβρίου αντί στις 11 που ξεκινούσε μέχρι και πέρυσι), να αρχίσει με το δυνατόν λιγότερα κενά. Η προοπτική είναι τα κενά να προκύπτουν μόνο από αιτίες που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν νωρίτερα, όπως λ.χ. επιπλοκές κύησης, αιφνίδιες ασθένειες κ.λπ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και να εφαρμοστεί από τον επόμενο κιόλας μήνα εκτός απροόπτου, προβλέπει τα εξής:

Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις οι τελευταίες του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες απο 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις στα σχολεία. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή πάρουν άδειες Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές. Δεν αλλάζει τίποτα στα μόρια για αποσπάσεις μεταθέσεις. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο διοικητικής ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο διευθύνσεων, με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού (ένας καθηγητής π.χ. ξένης γλώσσας, γυμναστής κ.λπ. που εργάζεται σε Δημοτικό Σχολείο να μπορεί να εργαστεί και στο κοντινό Γυμνάσιο αντί να προσληφθεί αναπληρωτής).

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, εφόσον όλα αυτά εφαρμοστούν, θα βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό η απόδοση του συστήματος ώστε θα εξοικονομηθούν πάνω απο 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν θα χρειαστεί να γίνει ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, ενώ το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση σε σχολεία, ταυτόσημη με τη λειτουργική. Θα εκλείψει ακόμα, υποστηρίζουν, το φαινόμενο να χρειάζονται στρατιές αναπληρωτών κάθε χρονιά και να ομαλοποιείται η σχολική ζωή τον Οκτώβριο γιατί μέχρι τότε δεν έχει έρθει δάσκαλος, επειδή όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Κων. Αρβανιτόπουλος σε μια περιοχή έχουμε πλεόνασμα και στη διπλανή κενά στις ίδιες ειδικότητες .

ΠΟΙΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

Έξι ημέρες νωρίτερα το σχολικό έτος, αλλά και λευκή εβδομάδα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες και την αύξηση του διδακτικού χρόνου. Τον ερχόμενο και κάθε Σεπτέμβριο στο εξής το σχολικό έτος θα ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου αντί στις 11 και θα λήγει στις 15 Ιουνίου για τα δημοτικά σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα γυμνάσια και τις τάξεις Α’ και Β’ λυκείου και στις 21 Μαΐου για τη Γ’

Λιγότερες διακοπές Πάσχα στα σχολεία θα κάνουν οι μαθητές σε όσα από αυτά είχαν γίνει καταλήψεις, καθώς προβλέπεται αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων από την Τετάρτη ή Πέμπτη μετά το Πάσχα. λυκείου λόγω Πανελλαδικών, οι οποίες όμως από το μεθεπόμενο έτος (που η σημερινή Α’ λυκείου θα έχει φτάσει στην Γ’ τάξη) θα περιλαμβάνουν μόνο τέσσερα μαθήματα.

Επίσης θα καταργηθούν θρησκευτικές αργίες όπως του Αϊ Γιαννιού και θα μειωθούν οι περίπατοι. Όμως η αύξηση του διδακτικού χρόνου θα συνδυαστεί με μείωση της σχολικής ύλης και αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας ώστε να είναι εφικτή η εμβάθυνση στα μαθήματα ενόψει της εφαρμογής του νέου προγράμματος στα λύκεια που προβλέπει μαθήματα εμβάθυνσης και ξεκινά για τη Β’ τάξη το ερχόμενο έτος ενώ ήδη ισχύει για την Α’ λυκείου. Σκοπός είναι να ενισχυθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά να εξοικονομηθεί και χρόνος για τη δημιουργία μιας νέας ανάπαυλας στο διάστημα Φεβρουαρίου Μαρτίου, κολλητά με την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Από του χρόνου, η Καθαρή Δευτέρα θα σηματοδοτεί την πολυσυζητημένη λευκή εβδομάδα ή αλλιώς ανοιξιάτικο διάλειμμα ώστε οι οικογένειες να έχουν τον χρόνο να εκδράμουν και να ενισχυθούν έτσι και οι κατά τόπους επιχειρήσεις. Ο θεσμός του ανοιξιάτικου διαλείμματος (spring brake) υπάρχει στα σχολεία των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών όπου προβλέπονται διακοπές από μία ή δύο ημέρες έως και δύο εβδομάδες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Σε αντιστάθμισμα οι πασχαλινές και ιδίως οι καλοκαιρινές διακοπές διαρκούν λιγότερο.

TA NEA