Η Υπουργός Παιδείας κ. στη σημερινή ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων προέβη σε εξαγγελίες  για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αναφορά σε δύο κρίσιμα σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έκανε λόγο για «μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, όπως για παράδειγμα την εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων». Σήμερα η εκπόνηση δραστηριοτήτων είναι απολύτως ελεύθερη. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δράση επιθυμούν με μια απλή δήλωση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης των διδασκόντων, των τμημάτων και των μαθητών που μπορεί να εγκριθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε για τις δράσεις (εγκύκλιος Χριστοφιλοπούλου – 2012), έθετε χρονικά όρια για την πραγματοποίηση δράσεων, ενώ η διαδικασία έγκρισή τους από τα εποπτικά όργανα της πολιτείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) απαιτούσε μέχρι και 5 μήνες!

Επομένως, αν τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν όποια δράση επιθυμούν, τότε ο «μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας» ποιον αφορά;

Μήπως την πάγια απαίτηση του Συνδέσμου των σχολαρχών να πραγματοποιούν δράσεις χωρίς να δηλώνουν (και φυσικά να πληρώνουν) το εκπαιδευτικό προσωπικό και να διαιωνίζεται έτσι το πάρτι αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής που αυτή τη στιγμή υφίσταται στα ιδιωτικά σχολεία;

Μήπως την απόλυτη ασυδοσία δράσεων όπως τα summer camps ή τα bazaars όπου οι εκπαιδευτικοί σύρονται υπό την απειλή της απόλυσης για να εργαστούν χωρίς αμοιβή;

  • Μίλησε για «προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών». Ενώ πράγματι η συγκεκριμένη δέσμευση είναι σημαντική ως βασική αρχή, ωστόσο εξακολουθεί ένα μεγάλο τμήμα του κλάδου να παραμένει επιφυλακτικό λόγω του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος, κυρίως δε λόγω των δηλώσεων περί του αντιθέτου του Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη.

Ήδη, κατ΄εφαρμογήν των οδηγιών της Κομισιόν υπάρχει ένα πλαίσιο στοιχειώδους ελέγχου των εργασιακών μας σχέσεων μέσω ανεξάρτητης αρχής. Άρα, εύλογα αναρωτιόμαστε:

Θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί το πνεύμα του σημερινού πλαισίου ελέγχου που έχει ελλείψεις;

Θα υπάρξει σεβασμός στην ιδιότητα του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως ισότιμου λειτουργού της εκπαίδευσης;

Η ΟΙΕΛΕ έχει πάντοτε επιδείξει διάθεση διαλόγου με κάθε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις περαιτέρω διευκρινίσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όποτε προκύψει συνάντηση της Υπουργού με την Ομοσπονδία μας, ώστε να τοποθετηθούμε αναλυτικά και να καθησυχάσουμε χιλιάδες συναδέλφους που το τελευταίο διάστημα αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.