Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 9ο συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕΚΔΕ) με θέμα «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών».

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες και ακροατές προσήλθαν στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Μέτσοβο για να παρακολουθήσουν 70 εισηγήσεις από καθηγητές, ερευνητές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν επισκεφθεί ξανά το ΜΕΚΔΕ, κάτι που σύμφωνα με το ΕΜΠ αποτελεί «δείγμα ανανέωσης και ισχυρής δυναμικής της προσπάθειας» που κάνει το Κέντρο.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο εκτελών χρέη πρύτανη, Ι. Πασπαλιάρης, αναφερόμενος στη συστηματική προσπάθεια που κάνει το Πολυτεχνείο για την έρευνα και την εκπαίδευση στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές μέσω του ΜΕΚΔΕ και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών». Τόνισε, μάλιστα, ότι οι διοικήσεις του ΕΜΠ στηρίζουν διαχρονικά τη δράση του ΜΕΚΔΕ για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ως επιστροφή μέρους του χρέους προς τους ιδρυτές και ευεργέτες του ΕΜΠ.

Από τη πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις της Περιφερειακής Διοίκησης για την υποστήριξη των ορεινών περιοχών, καθώς και στην ανάγκη της συνέργειας μεταξύ κεντρικού κράτους-Περιφέρειας-δήμων για να υπάρξει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική ενίσχυσης αυτών των περιοχών.

Ο δήμαρχος Μετσόβου, Κ. Τζαφέας, επισήμανε τη διαχρονική και στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου και του ΜΕΚΔΕ.

Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου, Δ. Καλιαμπάκο, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή του ΜΕΚΔΕ στην αναγέννηση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Ανέλυσε τη σημασία των ορεινών περιοχών για τον πλανήτη, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα των ορεινών περιοχών της Ελλάδας και παρουσίασε τη δράση του ΜΕΚΔΕ. Τέλος, ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι για να ζωντανέψουν ξανά οι ορεινές περιοχές «χρειάζεται μία δημιουργική σύζευξη της νέας γενιάς, της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινωνιών που έχουν διαμορφωθεί προσαρμοζόμενα με πείσμα και εφευρετικότητα στις δύσκολες συνθήκες των βουνών». Η εναρκτήρια συνεδρίαση, στο κλείσιμό της, πλημμύρισε από τραγούδια και χορούς του Μετσόβου, που παρουσίασε ο τοπικός χορευτικός σύλλογος.

Στις συνολικά τρεις ημέρες που διήρκεσε το συνέδριο πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις που αφορούσαν στα αντικείμενα της περιφερειακής ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, της προστασίας του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και των φυσικών καταστροφών και της τοπικής ανάπτυξης.

Επίσης, οι σπουδαστές και οι συνεργάτες του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» παρουσίασαν ειδικές εργασίες για την περιοχή των Κεντρικών Τζουμέρκων.

Η καταληκτική συνεδρίαση είχε ως προσκεκλημένο ομιλητή τον Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher King), λάτρη και ερευνητή της ηπειρώτικης μουσικής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μουσικής για την Ήπειρο, τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της στο πέρασμα του χρόνου και τη συλλογική μέθεξη των πανηγυριών. Η ομιλία του διανθίστηκε με ηχογραφήσεις του Μεσοπολέμου, δείγματα αυθεντικών εκτελέσεων σκοπών της Ηπείρου από δίσκους 78 στροφών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΜΠ, τα συνέδρια που διοργανώνουν το Πολυτεχνείο και το ΜΕΚΔΕ «αποτελούν πλέον θεσμό για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές».

«Παρά τις δυσκολίες που η κρίση έχει επιφέρει, πολλές από τις ιδέες που έχουν παρουσιαστεί στα συνέδρια έχουν μπολιάσει τις τοπικές κοινωνίες και έχουν υπάρξει αφορμή για έργα και δράσεις ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους προοπτικών. Η μάχη για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές συνεχίζεται και το ΜΕΚΔΕ θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογραμμίζει το ΕΜΠ.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.