Ένας μετά τον άλλο όλοι οι συνάδελφοι -πλην ελάχιστων περιπτώσεων- παραιτούνται από τα , μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης του Νοέμβρη, στις οποίες πήρε μέρος μόνο το 5% των εκπαιδευτικών της ΠΕ και ΔΕ και το υπόλοιπο 95% απείχε.

Του Δημήτρη Μπράτη,  Γενικού Γραμματέα ΑΔΕΔΥ

Ένας μετά τον άλλο όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί -πλην ελάχιστων περιπτώσεων- παραιτούνται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης του Νοέμβρη, στις οποίες πήρε μέρος μόνο το 5% των εκπαιδευτικών της ΠΕ και ΔΕ και το υπόλοιπο 95% απείχε.

Σε όλες τις προηγούμενες εκλογές,από το 2003 και μετά, συμμετείχε το 97% των εκπ/κών! Έτσι τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ θα συνεδριάζουν, πλέον, χωρίς τους φυσικούς εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων,χωρίς δηλαδή καμιά διαφάνεια και χωρίς κανέναν έλεγχο των αποφάσεών τους.Θα λειτουργούν με 5 διορισμένα μέλη από την ηγεσία του υπουργείου.

Ίσως, ακόμα, να μην έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η “απώλεια” των αιρετών από τα συμβούλια,όπως είχε συμβεί και το 2011, με την αποπομπή των αιρετών από τα πειθαρχικά συμβούλια , όπου οι συνάδελφοι “δικάζονταν” χωρίς την παρουσία του φυσικού τους συμμάχου, του αιρετού.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής για το τι θα ακολουθήσει, από εδώ και στο εξής, δόθηκε πριν λίγες μέρες όταν εξετάστηκαν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο – χωρίς την παρουσία των αιρετών- οι αιτήσεις αποδέσμευσης συναδέλφων, προκειμένου να πάρουν μέρος στην κινητικότητα.

Αποδεσμεύθηκαν, ελάχιστοι, χωρίς κανείς να ενημερώσει τους υπόλοιπους πώς και γιατί οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Έτσι, ενώ σε όλο το δημόσιο οι υπάλληλοι παίρνουν απρόσκοπτα μέρος στη διαδικασία κινητικότητας και διεκδικούν θέσεις, οι εκπαιδευτικοί μένουν εκτός. Ας φαντασθούμε τι θα συμβεί, όταν στα κεντρικά συμβούλια ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ θα συζητούνται θέματα κενών οργανικών θέσεων, αποσπάσεων, μεταθέσεων, προαγωγών κλπ, θέματα δηλαδή που αφορούν, εν δυνάμει, και τους 150.000 εκπ/κούς ΠΕ και ΔΕ.

Ας φαντασθούμε τι θα συμβεί, όταν στα κεντρικά συμβούλια ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ θα συζητούνται θέματα κενών οργανικών θέσεων, αποσπάσεων, μεταθέσεων, προαγωγών κλπ, θέματα δηλαδή που αφορούν, εν δυνάμει, και τους 150.000 εκπ/κούς ΠΕ και ΔΕ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα διορισμένα μέλη θα υλοποιούν στο ακέραιο τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να “απολογούνται” πουθενά, χωρίς καμιά υποχρέωση ενημέρωσης των συναδέλφων. Εκεί θα φανεί το τεράστιο έλλειμμα της απουσίας των αιρετών.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα διορισμένα μέλη θα υλοποιούν στο ακέραιο τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να “απολογούνται” πουθενά, χωρίς καμιά υποχρέωση ενημέρωσης των συναδέλφων. Εκεί θα φανεί το τεράστιο έλλειμμα της απουσίας των αιρετών. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι την πολιτική ευθύνη, γι αυτή την κατάσταση, την φέρει η υπουργός παιδείας,η οποία με τις αποφάσεις της οδηγεί έναν θεσμό με ιστορία 100 χρόνων σε αποδρομή, αν όχι στην πλήρη κατάργησή του

Από την άλλη, δεν υπάρχει, επίσης, καμιά αμφιβολία ότι η απώλεια των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον κλάδο και για τους 150.000 εκπ/κούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, τόσο του προηγούμενου,όσο και του σημερινού, δόθηκε παράταση στη θητεία όλων, μα όλων των αιρετών, ύστερα από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Στην εκπαίδευση αυτό δεν συνέβη, παρά το γεγονός ότι η υπουργός παιδείας είχε ψηφίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση για 8μηνη παράταση.Κι αυτό είναι το παράδοξο. Γιατί, αλήθεια, δυο μέτρα και δυο σταθμά; Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα στα υπηρεσιακά συμβούλια. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο θέμα στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο αιρετός είναι κατάκτηση 100 χρόνων. Κι η κατάργησή του τεράστια απώλεια.