«Είμαστε εδώ επειδή δεν μπορούμε να είμαστε πουθενά αλλού», αυτά τα καίρια λόγια ακούστηκαν στη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες του προγράμματος «Καλώς Τους». Λόγια που συνοψίζουν την αγαστή διάθεση συνεργασίας – για πρώτη φορά- ανάμεσα σε δημόσιους φορείς και οργανώσεις εθελοντών για ένα κοινό στόχο: την αμέριστη προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, που ο πόλεμος και τα συνεπακόλουθά του ξερίζωσαν βίαια από την πατρίδα τους. Αναγκάζοντας τους με κάθε μέσο να αναζητήσουν την εν ειρήνη ζωή ταξιδεύοντας δια μέσου της ελληνικής επικράτειας.

Στην αίθουσα συνεντεύξεων του «Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς» κεντρικοί ομιλητές της παρουσίασης ήταν ανώτεροι πολιτειακοί λειτουργοί: ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών , οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Giovvanni Leri, περιφερειακός εκπρόσωπος για τη νότια Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη.

Και μία φωτεινή παρουσία προς μίμηση: η Σαμιώτισσα Κατερίνα Αρβανίτη η οποία συμβάλει καθημερινά στο να απαλύνει την τραγωδία των προσφύγων στις παραλίες του νησιού της.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης μίλησε στο πνεύμα του Ελληνικού Σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος στον τομέα της Εκπαίδευσης, που είχε ήδη παρουσιάσει στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες, στις 24 Φεβρουαρίου, και το οποίο περιλαμβάνει:

την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των γονιών τους, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και την συναισθηματική ενδυνάμωση τους,

την παροχή βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας και

την προετοιμασία των προσφύγων για την προώθηση τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προσαρμογή τους εκεί.

Ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η μικρή Ελλάδα με τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της περιόδου αποδεικνύει ότι δεν ξεχνά το ανθρωπιστικό της καθήκον Η γεωπολιτική θέση της χώρας αλλά – και επαναλαμβάνω – το ανθρωπιστικό μας καθήκον μας επιβάλει να κάνουμε μία πολιτική και να προσπαθούμε να επιβάλλουμε ή να υποβάλλουμε αυτήν την πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα ευρωπαϊκά.

Αύριο είναι η Σύνοδος Κορυφής και εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Αλλά δεν περιμένουμε μόνο. Δουλεύουμε και οργανώνουμε την υποδοχή, τη φιλοξενία, την εγκατάσταση – προσωρινή για τους περισσότερους, ίσως για ορισμένους κάπως μεγαλύτερης διάρκειας – στη χώρα μας των προσφύγων.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του. Σε κάθε σχολειό, σε κάθε γειτονιά, σε όλη την Ελλάδα πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μία ανοιχτή αγκαλιά.

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία και με τη UNICEFπου έχει εμπειρία σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφύγων, όπως και η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχωρούμε σε σχεδιασμούς, προκειμένου να υπάρξει σε πρώτο στάδιο η κοινωνική εκπαίδευση των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών, και μάλιστα των ασυνόδευτων παιδιών γιατί οι εικόνες δείχνουν ότι οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι οικογένειες με μικρά παιδιά. Προχωρούμε σε σχεδιασμούς για την εκπαίδευση τους και γνωρίζουμε οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές δεν περίμεναν το δικό μας σήμα, ήδη είναι έτοιμοι και ξεκινούν εθελοντικά να προσφέρουν. Και το Υπουργείο Παιδείας, επιχειρεί μέσα από έναν σχεδιασμό να ζητήσει και την αναγκαία οικονομική κάλυψη δράσεων εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κι εκπαίδευσης των νέων παιδιών.

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί στα hotspot αφού υπάρχουν πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας, μικρά παιδιά, είναι αναγκαίο να υπάρχουν άνθρωποι που θα διδάσκουν στα παιδιά αυτά και την ελληνική αλλά και κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς θέλουν να μεταφερθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αναγκαίο ότι πρέπει τα παιδιά να αισθανθούν πως πέρα από το φαγητό, που είναι αναγκαίο, και τη στέγη, υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτισμός που τους δίνεται, τα πολιτιστικά αγαθά που τους δίνονται.

Ο στόχος του προσφυγικού στη χώρα μας είναι ένας πανεθνικός στόχος. Το πάνελ στο οποίο συμμετέχουν και η Εκκλησία της Ελλάδος και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, η ίδια η συγκρότηση του κοινωνικού- όπως ονομάζεται- φόρουμ προσφύγων δείχνει ότι μπορούμε με ενωτικό τρόπο, με ανθρωπιστική κατεύθυνση να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλ προσφυγική κρίση που έρχεται και επικάθεται πάνω στη δική μας μεγάλη και σημαντική οικονομική κρίση. Και δείχνει ότι υπάρχει ένα απόθεμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, δημοκρατικής συνείδησης στην κοινωνία μας, οριζόντια, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας.

Και αυτή η Κυβέρνηση της Αριστεράς της πολιτικής θέση και αντίληψης , είναι προφανές ότι ανοίγει δρόμους και στην Ευρώπη, είναι παράδειγμα και για την Ευρώπη ότι δεν είναι αυτονόητη η αναδίπλωση στους εθνικούς εγωισμούς, αλλά είναι δυνατόν να υπάρξει, με κόστος είναι η αλήθεια, και με ανάγκη πληροφόρησης των πολιτών της Ευρώπης, ένας άλλος δρόμος όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για όλη την Ευρώπη.»

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς είπε στην ομιλία του:

«Ήρθαμε εδώ για να αντιμετωπίσουμε καταρχήν μια πρόκληση η οποία αφορά όλη τη χώρα λόγω της γεωγραφικής θέσης μας. Δηλαδή είναι πρόκληση εθνική. Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση πανευρωπαϊκή γιατί οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Είναι, όμως, και πρόκληση παγκόσμια που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα». Ο Α. Μπαλτάς σημείωσε ακόμη ότι «καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε σε επίπεδο κυβέρνησης και κράτους, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε και στην κλίμακα της ίδιας της κοινωνίας η οποία -ανεξάρτητα από θεσμούς- εθελοντικά πράττει».

Την εκδήλωσε συντόνισε ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος και τόνισε «Δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε κανένα, ούτε τη θέση κανενός από όσους προσφέρουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εκπροσωπούμε μία Ελλάδα που δεν απέστρεψε το βλέμμα στους πρόσφυγες, αλλά διάλεξε τη πλευρά του καλού».

Το παρών σε αυτή την πρωτοβουλία έδωσαν εκπρόσωποι ενός μεγάλου κοινωνικού φάσματος ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός προσφέρει χέρι αλληλεγγύης και βοήθειας σε όσους αποδρούν από το δράμα που διαδραματίζεται στη Συρία. Παραβρέθηκαν και υπέγραψαν το κείμενο της διακήρυξης: προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, πανεπιστημιακοί και αθλητές. Επίσης εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και των κινημάτων αλληλεγγύης.

Στις 130 λέξεις της Ιδρυτικής Διακήρυξης της δράσης «Καλώς τους» σημειώνεται ότι «το δράμα που συντελείται σήμερα στα νερά του Αιγαίου και στα σύνορα των Βαλκανίων είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο. Εμείς, που υπογράφουμε είμαστε εδώ, είμαστε μαζί. Βοηθάμε στα νησιά, στον Πειραιά, στην Ειδομένη, παντού στις ευρωπαϊκές καμπάνιες.

Στεκόμαστε δίπλα στους ανέστιους αυτού του σκληρού πολέμου, στα δύσκολα μέτωπα της υποδοχής, της φιλοξενίας και στήριξης των προσφύγων. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τη διάθεσή μας να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να διαδοθεί το έργο των χιλιάδων εθελοντών, να απλωθεί το μήνυμα της αλληλεγγύης και υποστήριξης σε όλη την Ευρώπη: “Καλώς Ήλθατε Πρόσφυγες.

Σας καλούμε να συνυπογράψουμε και να διαδώσουμε αυτή την έκκληση, να συμμετάσχουμε σε κάθε δράση που αποσκοπεί σε αυτή την κατεύθυνση, να συντονιστούμε για την όσο πιο αποτελεσματική, αλληλέγγυα και ανθρώπινη αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού ζητήματος.»