– Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να σταματήσει με κάθε τρόπο τις αντιδράσεις φοιτητών αλλά και πανεπιστημιακών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά χειροτέρεψαν την κατάσταση.

Ειδικότερα, τα λίγες μέρες πριν από την κοινοποίηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την Πέμπτη τα ιδρύματα θα «παραλύσουν» μετά τη νέα απόφαση για συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και την 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Το θέμα της διαδικτυακής εξεταστικής ακόμη δεν έχει λήξει καθώς οι διοικήσεις των ιδρυμάτων προσπαθούν να τις κάνουν με τρόπο που δεν θα υπάρχουν προβλήματα διαβλητότητας, ενώ την ίδια ώρα πανεπιστημιακοί καθηγητές συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια στις εξ΄ αποστάσεως εξετάσεις.

Οι εξετάσεις είναι και ο λόγος που φοιτητικές παρατάξεις συγκρούονται μεταξύ τους καθώς οι φοιτητές της Πανσπουδαστικής ψηφίζουν υπέρ των καταλήψεων και της ΔΑΠ κατά. Μάλιστα καθηγητές της Νομικής Θράκης υποστηρίζουν ότι η εισβολή των ΜΑΤ στη σχολή και οι συλλήψεις έγιναν διότι κάποιοι φοιτητές κάλεσαν την Αστυνομία και όχι οι πρυτανικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κάλεσε την κυβέρνηση για άλλη μια φορά «να μην καταθέσει το νομοσχέδιο παράκαμψης του Άρθρου 16 του Συντάγματος».

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ «το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για αναγνώριση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, με «παράκαμψη» ή κατάλληλη «ανάγνωση» του άρθρου 16 του Συντάγματος, που τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», την εξής μια «ελευθερία» θα υπηρετήσει: της διάθεσης πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου, ιδίως των περιφερειακών ιδρυμάτων. Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών, δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».

Εκτός από την ΠΟΣΔΕΠ μια ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών συγκεντρώνει υπογραφές κατά των διαδικτυακών εξετάσεων. Την πρωτοβουλία πήραν οι καθηγητές Γιάνης Βαρουφάκης (ΕΚΠΑ), Νίκος Θεοχαράκης (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρα Κορωναίου (Πάντειο), Γιάννης Κουζής (Πάντειο) και Σεραφείμ Σεφεριάδης (Πάντειο). Υποστηρίζουν ότι η πιστοποίηση της γνώσης είναι αδύνατη μέσω των διαδικτυακών εξετάσεων και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «στοχεύει αποκλειστικά στο σπάσιμο των καταλήψεων – την μοναδική διέξοδο που άφησε η κυβέρνηση στους φοιτητικούς συλλόγους μετά τη νομοθέτηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων».