Αντιδρά ο πρύτανης στην Πάτρα  – Σε σκληρή κόντρα με όσους αντιδρούν.

Αναλυτικότερα, τόσο το πανεπιστήμιο της Πάτρας όσο και πολλά τμήματα πανεπιστημίων (Κρήτης, Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο, Αθήνας κ.α) όμως αντιδρούν και όπως αυτοί θεωρούν σωστό ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων και να μην αδικηθούν οι φοιτητές τους.

Οι πιέσεις έχουν δυναμιτίσει και τις αντιδράσεις των φοιτητών οι οποίοι επιμένουν στις καταλήψεις, εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια αλλά και συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όσον αφορά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας μετά από αυτές τις πιέσεις της κυβέρνησης εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα Τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων. Σφοδρή είναι και η αντίδραση του πρύτανη Χρήστου Μπούρα ο οποίος δήλωσε ότι «σέβομαι απόλυτα το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και είμαι έτοιμος, εάν τους έχω παραβεί, να υποστώ τις συνέπειες».

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και σε τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, ανακοίνωσαν ότι: Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος, δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να διεξάγουν με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω δύο λόγους:

1. Οι παρούσες συνθήκες εξ αποστάσεως εξετάσεων μέσω διαδικτύου δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η αδυναμία διασφάλισης του αδιάβλητου έχει τεκμηριωθεί και με βάση συγκριτική στατιστική μελέτη ιστογραμμάτων βαθμολογιών του Ακαδημαϊκού Έτους 2020-21 (όλες οι εξετάσεις είχαν διεξαχθεί από απόσταση λόγω COVID-19) και του Ακαδημαϊκού Έτους 2021-22 (όλες οι εξετάσεις διεξήχθησαν δια ζώσης), η οποία παρουσιάστηκε από την Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών τον Οκτώβριο του 2023 και είναι δημόσια διαθέσιμη.

2. Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις μέσω διαδικτύου, όπως αυτές διενεργούνται σήμερα, δεν διασφαλίζουν την ίση αντιμετώπιση όλων των φοιτητών/τριών – ανεξάρτητα από τον οικογενειακό, κοινωνικό και οικονομικό περίγυρό τους καθώς και ενδεχόμενα άνιση πρόσβαση σε τεχνικά μέσα (ταχύτητα και σταθερότητα σύνδεσης internet, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το ChatGPT, κλπ). Κινδυνεύει να χαθεί το Χειμερινό εξάμηνο. Στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής αποφάσισε αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα.