Να επιλέξω 4 ή 5 μαθήματα;

Η γενική αρχή είναι ότι όσοι επιλέξουν 4 μαθήματα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες από αυτούς που θα επιλέξουν 5 μαθήματα. Το νέο σύστημα ευνοεί αυτούς που ξέρουν τι θέλουν και επιλέγουν τέσσερα μαθήματα για πρόσβαση σε ένα πεδίο.

Σε αυτή τη περίπτωση η επιβάρυνση δεν είναι μεγάλη όπως και αν θέλει τα ΤΕΙ Υγείας και επιλέγει να δώσει πανελλαδικά τη βιολογία γενικής. Επίσης μεγάλο πρόβλημα δεν δημιουργείται για υποψηφίους Οικονομίας & Πληροφορικής που επιλέγουν να δώσουν πανελλαδικά επιπλέον του ΑΟΘ βιολογία γενικής ή ιστορία γενικής παιδείας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι για τους υποψηφίους της Ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών που έχουν πρώτη επιλογή σχολές Υγείας .

Πολλοί επειδή φοβούνται ότι δεν θα πιάσουν τις υψηλές βάσεις των σχολών του πεδίου της υγείας θα πάρουν Μαθηματικά Κατεύθυνσης για να έχουν πρόσβαση στα Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές κλπ.

Η άποψη μου είναι ότι αν σκοπεύετε τις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου υγείας (π.χ Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές ) θα μειώσατε σημαντικά τις πιθανότητες να τις κατακτήσετε γιατί τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι ένα μάθημα με τεράστιες απαιτήσεις. Η συμβουλή μου είναι εάν θέλετε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές να μην επιλέξετε ως 5ο μάθημα τα Μαθηματικά κατεύθυνσης γιατί θα μειώσετε δραματικά τις πιθανότητες να περάσετε σε αυτές τις σχολές.
Συμπέρασμα: εάν το 5ο μάθημα είναι γενικής παιδείας η επιβάρυνση είναι μικρή αν όμως είναι τα μαθηματικά κατεύθυνσης η επιβάρυνση είναι τεράστια.
(Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα τμήματα του 3ου πεδίου με βάσεις πάνω από 18.000 το 2014)

Καλοδήμος Δ. | Υπεύθυνος ΣΕΠ

ip[
Exit mobile version