Τι αναφέρουν η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή αναφορικά με την .

 

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Παιδείας αναφέρει σε ανάρτησή της στο facebook:

Στόχος είναι να έρθει γρήγορα ο καιρός που δεν θα χρειάζεται να γιορτάζουμε πια την ημέρα της γυναίκας, γιατί τα κεκτημένα και η ισορροπία μεταξύ των φύλων θα είναι δεδομένα και δεν θα χρειάζεται πλέον καμία υπόμνηση, καμία ιδιαίτερη προσπάθεια, καμία ειδική ημέρα.»

Με αυτόν το στόχο έκλεισα τη σημερινή μου τοποθέτηση στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας.
Μία ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα της Ουκρανίας που αγωνίζεται για τη χώρα της ή που έχει πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας ασφάλεια για την ίδια και τα παιδιά της.

Αλλά αφιερωμένη και στη γυναίκα της Ρωσίας – όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Kyriakos Mitsotakis – «που δεν θα ξαναδεί το γιο της που έχασε τη ζωή του ως θύμα σε έναν άδικο και αχρείαστο πόλεμο».

Η Παιδεία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εξάλειψη των διακρίσεων. Μεταξύ άλλων, και επιπλέον της πολύτιμης μετάδοσης γνώσης:

μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που εφαρμόζονται από πέρυσι σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας και μέσω θεματικών όπως ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα των φύλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ενσυναίσθηση, η συμπερίληψη, αλλά και η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η ρομποτική,
μέσα από τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέσα από τη θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής.

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

«Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας ενώνει, μας προτρέπει και μας κινητοποιεί να μιλήσουμε για τη μητέρα, τη σύζυγο, την αδερφή, την κόρη, την δασκάλα, την νοσοκόμα, την εργάτρια, τη φίλη, την γυναίκα που μάχεται για την ελευθερία της πατρίδας της, την γυναίκα πρόσφυγα που προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της από τη φρίκη του πολέμου.

Για τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο, για την πορεία της μέσα από αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, νίκες, αναγνώριση παρά τα εμπόδια, τις αμφισβητήσεις και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Σε όλες τις εποχές υπήρξαν γυναίκες, που μας έκαναν υπερήφανες και υπερήφανους, καθώς η αξία των γυναικών, των διάσημων και των άγνωστων, των γυναικών που ζουν δίπλα μας, εργάζονται και προσπαθούν, καθημερινά, να κάνουν τη διαφορά μέσα από την ανατροφή των παιδιών τους, μέσα από την προσωπική τους σφραγίδα στο χώρο εργασίας, μέσα από το δικό τους παράδειγμα, είναι για όλες μας σημείο αναφοράς.

Γυναίκες που πέφτουν και σηκώνονται ξανά πιο δυνατές, γυναίκες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με την τόλμη τους, γυναίκες που δε σταματούν να ελπίζουν.

Για όλες τις γυναίκες που ξέρουμε, για όλες τις γυναίκες που θα γνωρίσουμε αλλά και για τις γυναίκες, στις οποίες θέλουμε να εξελιχθούμε, αξίζει να τιμούμε σεμνά, καθημερινά, πιστά τις μεγάλες ή μικρές νίκες, τις μεγάλες ή μικρές ήττες, τις μικρές ή μεγάλες διεκδικήσεις.
Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξάνεται, καθώς η οικονομική αλλά και η πρόσφατη υγειονομική κρίση, εκθέτουν με έντονο τρόπο τις γυναίκες στον κίνδυνο της φτώχειας, της ανεργίας, της ενδοοικογενειακής βίας.

Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη και η κατάργηση των εμποδίων, που επιβραδύνουν ή σταματούν την ισότητα και την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών εξαιτίας παγιωμένων στερεότυπων και προκαταλήψεων.

Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να επιτρέψουμε στις γυναίκες να αναπνεύσουν ελεύθερα, να ανέλθουν ισότιμα, να δημιουργήσουν απρόσκοπτα, να προσφέρουν γενναιόδωρα, να ανταμειφθούν δίκαια για το έργο τους στον κόσμο μας.
Η αξία και οι αξίες της σύγχρονης γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης, ηγέτιδας, η πολλαπλή της προσφορά, ο πολυσχιδής ρόλος της, το όραμά της για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς ανισότητες, αδικίες, διακρίσεις, αποκλεισμούς πρέπει να θωρακιστεί για ένα πιο ανθρώπινο, δημοκρατικό και βιώσιμο παρόν και μέλλον».