Κ. Φωτάκης: Με διεθνή εμβέλεια και απήχηση οι επιδόσεις της Δυτικής Ελλάδας στην Έρευνα και Καινοτομία

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα εξαιρετικά δυναμικό ερευνητικό οικοσύστημα με επιδόσεις που υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο και φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, επισήμανε στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σημαντικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Τεχνολογία και την Καινοτομία, και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς: 1,34% του ΑΕΠ αποτελούν οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ οι καινοτόμες επιχειρήσεις στα όρια της Περιφέρειας ανέρχονται στο 53,7% του συνόλου των επιχειρήσεων. Τέλος, τα καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 42,4% της γενικής παραγωγής (Στοιχεία ΕΚΤ 2017).

Την αισιοδοξία του για τα πρώτα δείγματα αναστροφής του brain drain εξέφρασε ο Αν. Υπουργός μετά τα πρώτα αποτελέσματα της 1ης Προκήρυξης για την ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): από τις 24 προτάσεις που καταρχάς εγκρίθηκαν για τις Φυσικές Επιστήμες, οι 7 προέρχονται από ερευνητές του εξωτερικού και από τις 43 για τις Επιστήμες Ζωής, οι 12. Επιπλέον, από τις 149 προτάσεις που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν, οι 7 θα υλοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι 3 στο ΙΕΧΜΗ/ΙΤΕ. Τέλος, ο ΑΝΥΠ Κώστας Φωτάκης ανέφερε πως από τις 2.114 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο ΕΛΙΔΕΚ από υποψήφιους διδάκτορες θα χρηματοδοτηθούν οι 582, εκ των οποίων οι 75 προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. ​

Με την δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δόθηκαν για την Έρευνα και την Καινοτομική Επιχειρηματικότητα 393,7 εκ. € σε αντίστοιχα 685 ερευνητικά έργα, με την δημιουργία 4.400 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 30.809.344€ με 99 συμμετοχές επιχειρήσεων και προεξέχοντες τους Τομείς της Πληροφορικής/Επικοινωνιών, της Υγείας/Φαρμάκου και της Αγροδιατροφής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε η Οικονομία της Γνώσης να αποτελέσει σοβαρό αναπτυξιακό πυλώνα δίπλα στον Πρωτογενή τομέα, την Μεταποίηση και τον Τουρισμό».

ip[
Exit mobile version